İsviçre Esmeri ineklerde bazı linear tip özellikleri ile mastitis arasındaki ilişkiler üzerine bir çalışma - Seker, Ibrahim; Kul, Selim; Risvanli, Ali; Bayraktar, Metin; Kaygusuzoğlu, Erdal (My University, 2000)
Bu çalışma, Malatya'deki bir süt sığırı işletmesinde bulunan İsviçre Esmeri ineklerde bazı linear tip özellikleri ile mastitis arasındaki ilişkileri tespit etmek amacıyla yapıldı. Çalışmanın materyalini, yaşları 2-8 arasında değişen toplam 54 baş isviçre Esmeri inek oluşturdu. Bu araştırmada, linear tip özellikleri olarak ön meme başı yerleşimi, ön meme başı uzunluğu, ön meme bağlantısı, meme derinliği, arka meme bağlantısı, suspansor ligament ve arka bacaklar (yandan görünüm) gibi özellikler ile toplam puan değerlendirildi. Sonuç olarak, meme derinliği fazla olan İsviçre Esmeri ineklerde mastitis oranının daha yüksek olduğu belirlendi. Ancak mastitisin görülme oranları itibarıyla diğer meme özelliklerine ait puanlar ile arka bacakların yandan görünümü ve toplam puan bakımından CMT pozitif ve negatif gruplar arasında istatistik! anlamda önemli düzeyde bir farklılık tespit edilemedi. Bu araştırmada, süt sığırı işletmeleri için mastitisten korunmada, linear tip özelliklerinin, mastitis görülme oranlan bakımından gruplar arasındaki farklılıkları önemli bulunmamıştır. Meme derinliği bakımından gruplar arasındaki farklılık istatistiki anlamda önemli bulunmuştur (p<0.05). Bu durumun, özellikle yetiştirme ve damızlık amaçlı ineklerin seçimi sırasında dikkate alınmasının yararlı ola-cağıvkanısına varılmıştır.
Keywords: Süt sağımı; Malatya; sığır; inek; süt işletmeleri; meme yangısı; sığır meme yangısı; memeler; İsviçre Esmeri(sığır ırkı); bacaklar; derinlik