ÖĞRETMENLERİN, ÖĞRETMEN KARİYER BASAMAKLARINA YÖNELİK GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - Nanto, Zülküf; Arslan, Sayim (My University, 2023)
Bu araştırmanın amacı, Öğretmen Kariyer Basamaklarına yönelik öğretmen görüşlerini değerlendirmektir. Olgu bilim desini tercih edilerek Elazığ il merkezinde görev yapan 40 öğretmen araştırmanın çalışma grubunu oluşturmuştur. Veri elde etmek için yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Bu formdaki sorular, literatür taraması ve öğretmenler ile yapılan görüşmeler sonucunda hazırlanmıştır. Elde edilen görüşler bilgisayar aktarılmış ve aktarılan görüşlere göre numaralar verilmiştir. Böylece öğretmen görüşleri, içerik analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, araştırmaya katılan öğretmenlerin kariyer basamaklarında ilerleyebilmek için şart koşulan hizmet yılı ve sınav sistemine yönelik olumsuz görüşlere sahip olduğu tespit edilmişt ir. Öğretmenler hizmet yılının düşürülmesi, değerlendirme aracının değiştirilmesine yönelik görüş belirtmişlerdir. Ayrıca öğretmenlere verilen eğitimlere yönelik de öğretmenlerin olumsuz görüşe sahip olduğu tespit edilmiştir. Eğitime yönelik en büyük eleştiriler ise branşa ve uygulamaya yönelik olmaması, uzun ve yetersiz olmasıdır. Öğretmenler çoğunlukla çıkarılan yönetmeliğin mesleğe zarar vereceğini düşünmektedir. Öğretmen kariyer basamaklarında hizmet yılının düşürülmesini, kendi alanlarında eğitim verilmesini, öğrenci başarısı ile başarılarının ölçülmesini, lisansüstü eğitim ve hizmet içi eğitim ile kariyerlerinin sağlanmasını, yapılacak sınavın branşa yönelik olmasını tavsiye etmektedirler.
Keywords: Eğitim Politikaları; Öğretmen Kariyer Basamakları; Öğretmen lik Mesleği