EVALUATION OF THE POSSIBLE NEUROPROTECTIVE EFFECTS OF ACHILLEA BIEBERSTENII (ASTERACEAE) PLANT ESSENTIAL OIL ON SCOPOLAMINE-INDUCED AMNESIC RATS - HASSAN, SALAM ABDALLA (Fırat Üniveristesi, 2017)
Achillea biebersteinii (Asteraceae) bitkisinin u?ucu yağının scopolamine ile olusturulan amnezik ratlarda olasi nöroprotektan etkilerinin değerlendirilmesi Bu çalışmada, Achillea biebersteinii Afan (Asteraceae) uçucu yağının olası nöroprotektan özelliklerini araştırdık. Bu bitki bir çalı olup güney-batı Asya, güney-doğu Avrupa ve kuzey Afrika'da yayılmıştır. Bitki tibbi ve aromatik bitki olup Türkiye'de ve Dünya'da tibbi ve aramatik bitki kullanılmaktadır. Klasik tıpta kanamalar, iştahsızlık, astım, mide ağrısı ve tümörlerin tedavisinde kullanılmaktadır. Bu araştırmada Achillea biebersteinii (Asteraceae) uçucu yağının skopolaminle oluşturulan amnezik ratlarda hafıza geliştirici, anksiolitik ve antidepresan etkileri değerlendirilmiştir. Hafıza oluşumu için y-labirenti ve radyal-kol labirenti testleri kullanılmıştır. Bunun gibi, anksiyete ve depresyon-benzeri davranışlar yükseltilmiş artı labirenti ve zorunlu yüzme testleri ile ölçülmüştür. Skopolamin uygulanan ratlar beklendiği üzere hafıza oluşumunu azaltıp, anksiyete ve depresyona yol açmıştır. Ayrıca, skopolamine uygulaması ratların hipokampüs ve amigdala homojenatlarında kontrolle kıyaslandığında süperoksit dismutaz (SOD), glutatyon peroksidaz (GPX), ve total glutatyon içeriğini (GSH) azaltmış, malondialdehit (MDA) miktarını ise artırmıştır. Achillea biebersteinii uçucu yağı skopolamin uygulanan ratlarda hafıza gelişimini anlamlı olarak artırmış ve oksidatif stresi azalttigi saptenmiştir. Böylece, bu çalışmada Achillea biebersteinii uçucu yağı uygulamalarının skopolaminle oluşan hafıza zayıflığını amigdala ve hipokampüs homojenatlarında oksidatif stresi azaltarak düşürdüğü saptanmıştır. Anahtar Kelimeler: Achillea biebersteinii uçucu yağı, Nörodejeneratif Hastalıklar, Alzheimer Hastalığı, Skopolamin

In this study, we investigated the possible neuroprotective effects of Achillea biebersteinii Afan (Asteraceae) volatile oil. The plant is a shrub, distributed in South-west Asia, South-eastern Europe, and Northern Africa. It is an aromatic and medicinal plant and used for this purpose in Turkey and the World. In conventional medication, it is prescribed for treating haemorrhage, in-appetence, asthma, stomachache and tumours. The present research investigates the memory enhancing, anxiolytic and antidepressant effects of Achillea biebersteinii essential oil on scopolamine-induced amnesic rats. Y-maze and radial arm maze tasks were used for evaluating memory formation. Likewise, the anxiety and depressive-like behavior were conducted by elevated plus-maze and forced swimming tasks. The scopolamine-treated rats reduced the memory formation, and caused anxiety and depression as expected. Furthermore, scopolamine administration decreased the activities of superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GPX) and the total content of glutathione (GSH), while increasing malondialdehyde (MDA) levels in the rat amygdala and hippocampal homogenates of the rats as compared to control. Achillea biebersteinii volatile oil significantly enhanced memory development and reduced oxidative stress in scopolamine-treated rats. Hence, this study suggests that the multiple exposures of Achillea biebersteinii volatile oil ameliorates scopolamine-induced spatial memory weakness by reduction of the oxidative stress in the rat amygdala and hippocampus homogenates. Key words: Achillea biebersteinii Essential Oil, Neurodegenerative Diseases, Alzheimer's Disease, Scopolamine.
Evaluation of the possible neuroprotective effects of Achillea bieberstenii (Asteraceae) plant essential oil on scopolamine-induced amnesic rats
Keywords: Biyoloji; Biyoteknoloji; Botanik