Fırat Üniversitesi Cip Balık Üretim ve Yetiştirme tesislerindeki kerevit (Astacus leptodactylus Esch., 1823)' in sindirim aygıtı içeriği - Şen, Dursun; Harlıoğlu, Muzaffer; Pala, Güneş; Tellioğlu, Ayda; Barım, Özden (My University, 2004)
Bu çalışmada, Aralık 2001-Kasım 2002 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Cip Balık ve Yetiştirme Tesisleri' nden yakalanan toplam 110 kerevit (Astacus leptodactylus)' in sindirim aygıtı içeriği incelenmiştir. İncelenen kerevitlerin sindirim aygıtı içeriğini bitkisel organizmalardan Cyanophyta (10 takson), Bacillariophyta (16 takson) ve Chlorophyta (13 takson); hayvansal organizmalardan ise Rotifera (10 takson), Cladocera (3 takson) ve Copepoda (l takson)' nın oluşturduğu bulunmuştur. Sayısal ve bulunuş frekansı yöntemleri kullanılarak besinsel organizmaların mevsimsel, yıllık ve ağırlık gruplarına göre dağılımları incelenmiştir. Çalışma sonucunda sayısal olarak toplam organizmayı sırasıyla, Bacillariophyta (%68,27), Chlorophyta (%10,83), Cyanophyta (%9,94), Rotifera (%9,45), Cladocera (%1,14) ve Copepoda (%0,37)' nın oluşturduğu, bulunuş frekansı yüzdesi bakımından en fazla bulunan organizmanın Synedra (% 76,36), sayısal yüzde bakımından ise en fazla bulunan organizmanın Gomphonema (% 18,13) olduğu saptanmıştır.
Keywords: Cladocera; sindirim sistemi; Chlorophyta; Astacus leptodactylus; kerevit; Rotifera; beslenme alışkanlığı; Elazığ; mide içeriği; Bacillariophyta; Cyclops; mavi-yeşil bakteriler