SANAL ROBOTİK LABORATUARI İÇİN SCORBOT-ER UYGULAMASI - İŞGÜZAR, SEDA (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu tezde, web tabanlı eğitim ve sanal laboratuar sistemleri, bu sistemlerde kullanılan teknolojiler, bu sistemlere neden gereksinim duyulduğu incelenmiş ve teknoloji fakültelerinde okutulan robotik dersi için bir sanal laboratuar uygulaması geliştirilmiştir. Uygulama için maliyeti yüksek ve hasar görmeye elverişli olan SCORBOT-ER V robot kolu seçilmiştir. Böylelikle, bu robot koluna sahip olmayan kurumlarda okuyan öğrencilere, bu robot kolunu tanıma fırsatı sunulması ve kalıcı öğrenmeler sağlanması hedeflenmiştir.Benzetim ve animasyon yazılımları kullanılarak, SCORBOT-ER V robot hareketlerinin sanal ortamda, ekranda gerçeğe uygun yapılması sağlanmıştır. Geliştirilen yazılım sayesinde öğrenciler kendi bilgisayarlarında dahi robot uygulamalarını yapabileceklerdir.

In this study web based education, virtual laboratory systems and technologies which are used in these systems are investigated and discussed. A virtual laboratory application is developed for robotics course at the Technology Faculties. For the application a SCORBOT-ER manipulation is used because this robot is expensive and it is very sensitive. It is aimed that the students whose faculty has not a robot manipulator, meet with a robot in virtual environment.Thanks to this study the movements of SCORBOT-ER robot can be done on the screens using some animation and simulation software. The students can even apply their work on their computers with developed software.
SCORBOT-ER application for virtual robotic laboratory
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol