İÇTEN YANMALI MOTORLARDA KULLANILAN TÜRBÜLATÖRLERİN VERİM ÜZERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - GENÇ, UFUK (Fırat Üniveristesi, 2007)
Isı transferinin artırılması, yanmanın iyileştirilmesi veya hava yakıt karışımının daha homojen hale getirilmesi için oluş ortamının türbülans yoğunluğu artırılması gerekir. Bilindiği üzere, teorik olarak ısı transferinin artırılması veya yakıtın daha iyi karışması için akışkanı hareketlendirecek türbülatör kullanılması gerekmektedir. İlave türbülans sayesinde, akışkan daha iyi karışacak, akış yolu genişleyecek ve daha iyi ve etkili yanma sağlanacaktır. Akış ortamının yoğunluğunun artırılması aktif ve pasif metod olarak adlandırılan yöntemlerle sağlanabilir. Aktif metot için, ilave enerji yanma ortamına verilmektedir. Buna karşın, ilave enerjisiz yanmayı iyileştiren metot ise pasif metot olarak adlandırılır. Genellikle türbülatörler ilave enerji olmadığı için pasif yanmayı iyileştirme metotları içerisinde sınıflandırılırlar. Bu çalışmanın ana amacı silindirdeki yanmayı iyileştirmek için her bir silindir girişinde emme havasında dönme etkisi kazandırmak için değişik şekillerde türbülatörleri yerleştirmektir. Deneyler esnasında, motor performansı ve emisyonlar sürekli ölçümlerle kontrol edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Türbülatör, Hava Hareketi, İçten Yanmalı Motor

The turbulence intensity of the existence medium must be increased to improve the combustion, to increase the heat transfer or to make air fuel mixture more homogenized. As it is known, theoretically for providing better heat transfer and to mix the fluid better, turbulator which activate the fluid must be used. By means of additional turbulence, fluids mix better, the flow way extends and, better and efficient combustion will be provided. Mixing of flow medium namely increasing flow intensity can be provided by methods called active and passive engines. For the active method; additional energy is given to combustion medium. Against to this; the method which is improving combustion without additional energy is called passive method. Generally turbulators are classified in improving combustion method as passive one due to no additional energy. The main purpose of this study is improving the combustion in the cylinder by placing the different shape turbulator for gaining rotation effect of sucking air on each cylinder entrance. During the experiments, the increment of the engine performance and emissions was controlled by continuous measurements. KeyWords: Turbulator, Air Motion, İnternal Combustion Engines
The investigation of effect on efficiency turbulators for using internal combustion engines
Keywords: Makine Mühendisliği