FERİT EDGÜ'NÜN "BEKLENMEYEN KONUK" ADLI ÖYKÜSÜ ÜZERİNE BİR İNCELEME - Deveci, Mutlu (Ankara Üniversitesi, 2003)
Özet: Ferit Edgü, öykülerinde bireyin varoluş kaygılarını yalnızlık, özgürlük, bunaltı ve iletişimsizlik izlekleri bağlamında irdeleyen bir yazarımızdır. "Beklenmeyen Konuk", "birey oluş" aşamasında kendisiyle ve dünyayla yüzleşen bireyin çatışmalarının öyküsüdür. Düşüş, kopuş ve çözülüş yaşayan "uyku" halindeki bireyin "uyandırılması" öykünün temel etimonudur. Endişe ve kaygının yönlendirmesiyle bilinçaltına itilmiş değerlerin bilinç düzeyine taşınması bireyleşmenin tamamlanmasını sağlamıştır. Öykü, kendilik değerlerinin ötekileşmeye galip gelişi/ tamamlanması ile evrensel nitelik kazanır

Ferit Edgü is an author that inspect the existeııtial preoccupation of the individual in terms of loneliness, freedom, dullness and incommunational themes in his story. "Unexpected Guest" is a story of conflicts of the individual who meetface to face with himself and the world at the phase of the consist of iııdividııals. Wakiııg ııp the invidual that lives downfall, rupturatioıı and dispersalation in the state of sleeping is the basic etimon of the story. Moving the valve from subconscious to the consciouness level being instructed by anxiety and preoccupation supplied to complete the being individual. The story gains the global qualiflcation with its self valves to outwit aganist to being farther and with its completing.