YAPAY ZEKÂ DESTEKLİ ÇEVRİMİÇİ SINIF YÖNETİMİNİN ÖĞRENCİLERİN İNGİLİZCE DERSİNE VE YAPAY ZEKÂYA YÖNELİK TUTUMLARI, ÖZ-YÖNELİMLİ ÖĞRENMELERİ VE AKADEMİK BAŞARILARI ÜZERİNE ETKİSİ - GÖÇER, ŞÜKRAN (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu tez çalışması, yapay zekâ destekli çevrimiçi sınıf yönetiminin (YZDÇSY), İngilizce dersine ve yapay zekâya yönelik öğrenci tutumları, öz-yönelimli çevrimiçi öğrenme becerileri ve akademik başarıları üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, yapay zekâ destekli uygulamaların öğrencilerin yapay zekâya yönelik tutumlarına etkileri de değerlendirilmiştir. Çalışma, yarı deneysel desen kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Deney ve kontrol grupları, Diyarbakır ilindeki bir ortaokulun 7. sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır. Deney grubunda 32, kontrol grubunda ise 33 öğrenci yer almıştır. Deney grubuna 8 hafta boyunca YZDÇSY uygulanırken, kontrol grubuna yalnızca çevrimiçi sınıf yönetimi uygulanmıştır. Veriler, İngilizce Dersine Yönelik Tutum Ölçeği, Öz-Yönelimli Çevrimiçi Öğrenme Ölçeği, Akademik Başarı Testi ve Yapay Zekâya Yönelik Tutum Ölçeği kullanılarak toplanmış, elde edilen nicel veriler bağımlı ve bağımsız gruplar t- testi ile analiz edilmiştir. Çalışmanın bulguları, YZDÇSY'nin öğrencilerin İngilizce dersine yönelik tutumlarını olumlu yönde geliştirdiğini göstermektedir. Deney grubundaki öğrenciler, hem duyuşsal (ilgi ve motivasyon) hem de davranışsal (katılım ve aktif öğrenme) boyutlarda anlamlı derecede olumlu gelişmeler kaydetmiştir. Özellikle yapay zekâ destekli araçların bireyselleştirilmiş öğrenme yolları ve anlık geri bildirim mekanizmaları, öğrencilerin motivasyonlarını artırmış ve öğrenme süreçlerine daha fazla katılım sağlamıştır. Buna karşılık, kontrol grubunda benzer olumlu etkiler gözlemlenmemiştir. Deney grubundaki öğrenciler öz-yönelimli çevrimiçi öğrenme ölçeğinin, özerk öğrenme ve asenkron öğrenme boyutlarında anlamlı gelişmeler göstermiştir. YZDÇSY'nin sunduğu esnek öğrenme yolları, öğrencilerin kendi öğrenme süreçlerini daha etkili bir şekilde yönetmelerine olanak tanımıştır. Kontrol grubunda ise öz-yönelimli öğrenme düzeylerinde anlamlı bir değişim gözlemlenmemiştir. Bu bulgular, YZDÇSY'nin öz-yönelimli çevrimiçi öğrenme becerilerini desteklemede etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Akademik başarı bağlamında, deney grubundaki öğrencilerin başarı düzeylerinde kontrol grubuna kıyasla önemli artışlar görülmüştür. Ünite 1 ve Ünite 2 değerlendirmelerinde, deney grubunun puanları anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Bu durum, yapay zekâ destekli çevrimiçi sınıf yönetiminin öğrencilerin akademik performanslarını artırmada etkili bir araç olduğunu göstermektedir. Özellikle bireyselleştirilmiş geri bildirim ve öğrenme yollarının kullanımı, öğrencilerin öğrenme materyallerini daha iyi anlamalarını sağlamış ve uzun vadeli öğrenme becerilerini güçlendirmiştir. Çalışmada yapay zekâya yönelik tutumlar açısından, deney grubundaki öğrencilerin tutumlarında belirgin bir değişim gözlemlenmemiş, ancak mevcut olumlu tutumlarının korunduğu tespit edilmiştir. Yapay zekâya yönelik olumlu tutumların daha da geliştirilmesi için bu tür uygulamaların daha uzun süreli ve yoğun bir şekilde gerçekleştirilmesi önerilmektedir. Alanyazında, bu tür uygulamaların uzun vadede daha güçlü etkiler yaratabileceği belirtilmiştir.

The This thesis aims to investigate the effects of AI-supported online classroom management (AISOCM) on students' attitudes toward English courses and artificial intelligence, their self-directed online learning skills and academic achievement. Additionally, it evaluates the impact of AI-supported applications on students' attitudes toward artificial intelligence. The study was conducted using a quasi-experimental design. The experimental and control Grups consisted of 7th-grade students from a middle school in Diyarbakır. The experimental Grup included 32 students, while the control Grup comprised 33 students. Over eight weeks, the experimental Grup was taught using AI- enhanced online classroom management, while the control Grup was taught using only traditional online classroom management. Data were collected using the Attitude Toward English Courses Scale, Self-Directed Online Learning Scale, Academic Achievement Test, and Attitude Toward Artificial Intelligence Scale. The collected quantitative data were analyzed using dependent and independent t-tests. The findings of the study reveal that AISOCM positively impacted students' attitudes toward English courses. Students in the experimental Grup showed significant improvements in both affective (interest and motivation) and behavioral (participation and active learning) dimensions. Specifically, AI-supported tools, with their personalized learning pathways and real-time feedback mechanisms, increased students' motivation and fostered greater engagement in the learning process. In contrast, similar positive effects were not observed in the control Grup. Students in the experimental Grup exhibited significant improvements in both autonomous learning and asynchronous learning dimensions of self-directed online learning. The flexible learning pathways provided by AISOCM enabled students to manage their learning processes more effectively. However, no significant changes were observed in self-directed learning levels in the control Grup. These findings demonstrate the effectiveness of AISOCM in supporting self-directed online learning skills. In terms of academic achievement, students in the experimental Grup showed significant improvements compared to the control Grup. In the assessments of Units 1 and 2, the scores of the experimental Grup were found to be significantly higher. This demonstrates that AI-enhanced online classroom management is an effective tool for improving students' academic performance. In particular, the use of personalized feedback and tailored learning pathways helped students better understand the learning materials and strengthened their long-term learning skills. Regarding attitudes toward artificial intelligence, no significant changes were observed in the experimental Grup's attitudes; however, their existing positive attitudes were maintained. It is recommended that such applications be implemented over a longer duration and with greater intensity to further enhance positive attitudes toward AI. The literature suggests that such applications could yield stronger effects in the long term
The effect of artificial intelligence-supported online classroom management on students' attitudes towards English course and artificial intelligence, their self-directed online learning, and academic achievement
Keywords: Eğitim ve Öğretim