Dentinin değişik fiziksel, kimyasal ve mikroskobik özellikleri üzerine bir çalışma - Kılıç, Ş.; Dıxon, P.m.; Kempson, S.a. (My University, 1997)
Bu çalışmada dentinin başta at olmak üzere çeşitli hayvanlardaki fonksiyonları, fiziksel ve kimyasal özellikleri günümüzde yayınlanmış literatür bilgilerinin ışığı al¬tında incelendi. Dentinin bazı mikroskobik özellikleri at dentinindc alınan ışık ve elektron mikroskobik fotoğrafının yardımıyla açıklanmaya çalışıldı. Dentinin makroskobik ve mikroskobik durumu (Konfigürasyonu)ile düşük mineral yapısından ileri gelen kısmi elastik özellik, kolayca kırabilme özelliğine sahip (kuvvetli çiğneme gücü ve dış travmalara karşı) diş minasını amortisör görevi yaparak koruduğu anlaşılmaktadır. Dentin ayrıca pulpayı sararak onu ağız mikrofilorası ve dış etkenlerden korur.
Keywords: Diş; dentin; genel bakış