Bilateral aural myiasis (Wohlfahrtia magnifica): A case with chronic suppurative otitis media - Bayındır, Tuba; Miman, Özlem; Miman, Murat Cem; Atanbay, Metin; Şaki, Cem Ecmel (My University, 2010)
Miyaz, sinek larvalarının neden olduğu bir hastalıktır. Kulak miyazıysa genellikle çocuklarda ya da mental retarde kişilerde gelişen nadir görülen bir klinik durumdur. Bu makalede alışılmadık görüntüsü sebebiyle, kronik süpüratif otitis medialı mental retarde bir hastadaki Wohlfahrtia magnifica'nın 3. dönem larvalarının sebep olduğu kulak miyazı sunulmuştur. İki larva dış kulak yolunda iken, iki larva orta kulak boşluğunda lokalize idi ve timpanik membran perforasyonundan çıkarıldı. Kulak miyazı tedavisi kurtçukların çıkarılmasına ve kontamine sahanın etanol, kloroform veya serum fizyolojik ile yıkanmasına dayanır. Kulak zarı perforasyonlu hastalarda serum fizyolojik önerilmektedir. Miyaz kişisel hijyenle çok ilgilidir. Bu yüzden, enfeksiyonun insidansının azaltılması risk altındaki kişilerin bakım ve hijyen standartlarının yükseltilmesiyle mümkündür.
Keywords: Türkiye; Erişkin; Erkek; Miyazis; Paraziter hastalıklar; Orta kulak iltihabı; Otitis media; süpüratif; Kulak hastalıkları