2012 Sonrası MEB İstatistiklerinde İmam Hatip Ortaokulları/Liseleri Üzerine Bir Değerlendirme - Karateke, Tuncay (My University, 2021)
Bu çalışma, 2012 yılında eğitimde yaşanan gelişmeler sonrası imam hatip\rortaokullarının ve liselerinin mevcut durumunu analiz etmeyi\ramaçlamaktadır. Böylelikle bu okulların Türk Eğitim Sistemi içerisindeki\roranlarına yönelik bir sonuca ulaşmak hedeflenmektedir. Çalışmada veriler,\rnitel araştırma tekniklerinden biri olan doküman incelemesi ile elde\redilmiştir. Elde edilen verilere göre, bu süreçte imam hatip ortaokulu\rbinalarının oranı 3 kat artmış, ortaokullar içindeki payı %17,83’e\ryükselmiştir. Bu okullardaki öğrencilerin ortaokul öğrencileri içerisindeki\roranı ise %13,63’e ulaşmıştır. İmam hatip ortaokullarının yaklaşık dörtte üçü\ryeni bir okul olarak açılmıştır. İmam hatip liselerinin bina sayısı da bu\rsüreçte ortalama iki kat artmıştır. İmam Hatip liselerinde öğrenim gören\röğrencilerin ortaöğretimde öğrenim gören öğrenciler içerisindeki oranı 2014-\r2015 öğretim yılında %11,74’e ulaşmıştır. 2014-2015 öğretim yılından\ritibaren ise bu oran genel olarak gerilemeye başlamıştır. Açık Öğretim İmam\rHatip Lisesi (AÖİHL) öğrencilerine ilişkin sayısal veriler 2014-2015 öğretim\ryılından itibaren diğer imam hatip liseleri verileriyle beraber yayınlanmaya\rbaşlanmıştır. Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin açık öğretim\röğrencileri içerisindeki oranı ortalama %8’dir. Açık Öğretim İmam Hatip\rLisesi öğrencilerinin tüm imam hatip lisesi öğrencileri içerisindeki oranı ise\r%15’tir. Ortaokul ve liselerde erkek öğrenci sayısı kız öğrenci sayısından\rfazla olmasına rağmen imam hatip okullarında (ortaokul, lise ve açık\röğretim) kız öğrenci sayısı erkek öğrenci sayısından daha fazladır.\rAraştırmada elde edilen sonuçlar genel olarak değerlendirildiğinde, 2012\ryılından itibaren imam hatip ortaokulları ve liselerinin bina ve öğrenci\rsayılarında artış olduğu görülmektedir. Ancak bu artışın son yıllarda\rdurduğu, kısmen gerilemenin başladığı anlaşılmaktadır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları