Aktifleştirilmiş zeolit ve polivinilprolidon kullanılarak sulu çözeltiden metilen mavisinin giderilmesinde adsorpsiyon parametrelerinin belirlenmesi - Kar, Filiz; Yılgın, Melek; Duranay, Neslihan (My University, 2019)
Bu çalışmada, sulu çözeltilerden metilen mavisinin (MM) giderilmesi için adsorban olarak doğal zeolit (DZ) veaktifleştirilmiş zeolit (AZ) ile polivinil prolidonun (PVP) kullanımı araştırılmıştır. Doğal zeolit; KOH, NaOH,HCI, saf su, H3P04 ve H3BO3 ile aktive edilmiştir. Saf su kullanılarak yıkanan ve 400 oC’de aktive edilenzeolitin kullanıldığı deneylerde en yüksek adsorpsiyon verimine ulaşılmıştır. Farklı sıcaklıklarda adsorpsiyonişleminin sonunda elde edilen denge verileri Langmuir, Freundlich, Temkin ve Harkins Jura modellerineuygulanmış ve model parametreleri hesaplanmıştır. Buna göre adsorpsiyonu en iyi temsil eden modelinLangmuir olduğu ve adsorpsiyon entalpisinin 12.70 kJ/mol olduğu tespit edilmiştir. PVP ile yapılan deneylerdede adsorpsiyonu en iyi temsil eden modelin Langmuir olduğu görülmüştür. Adsorbent olarak PVP’ninkullanıldığı adsorpsiyon işleminde adsorpsiyon entalpisi 14.32 kJ/mol olarak belirlenmiştir.
Keywords: Kimya; Analitik; Kimya; Uygulamalı; Kimya; Organik; Kimya; Tıbbi; Kimya; İnorganik ve Nükleer