LAPAROSKOPİK KOLESİSTEKTOMİ İÇİN SEVOFLURAN-AZOTPROTOKSİT UYGULANAN HASTALARDA PREOPERATİF ORAL KARBONHİDRAT SOLUSYONU KULLANIMININ POSTOPERATİF BULANTI KUSMAYA ETKİSİ - YILDIZHAN, ÖZDEN (Fırat Üniveristesi, 2010)
Postoperatif bulantı ve kusma (POBK) birçok nedenden kaynaklanan, sık karşılaşılan (ortalama %34.6) ve özellikle operasyondan sonraki ilk iki saatte görülen bir problemdir. Çalışmamızda, laparoskopik kolesistektomi için sevofluran-azotprotoksit uygulanan hastalarda preoperatif oral karbonhidrat solusyonu kullanımının postoperatif bulantı-kusma üzerindeki etkisini araştırmayı amaçladık.Çalışmaya her iki cinsten, 18-60 yaş arasında, normal vücut ağırlığında ve ASA I-II risk grubundan elektif laparoskopik kolesistektomi planlanan 64 hasta alındı. Rastgele iki gruba ayrılan hastalardan Grup Karbonhidrat'a (Grup KH) saat 24'de ve operasyondan 3 saat önce 400 mL oral karbonhidrat solusyonu verildi. Grup Konrol'e (Grup K) ise saat 24'den sonra katı ve sıvı gıdalar yasaklandı. Bütün hastaların premedikasyonu operasyondan 30 dakika önce midazolam 0.05 mg/kg, i.m. ile sağlandı. Operasyon odasına alınarak standart monitorizasyon (EKG, end-tidal karbondioksit (ETCO2), periferik arteriyel oksijen satürasyonu (SpO2), noninvazif arteriyel kan basıncı) yapılan hastalara, anestezi indüksiyonu için 5-7 mg/kg sodyum tiyopental, 2 µ/kg fentanil ve 0.1 mg/kg veküronyum i.v. uygulandı. %70 N2O ve %30 O2 içinde %1-3 konsantrasyonunda sevofluran verilerek anesteziye devam edildi. Hastaların preoperatif, intraoperatif (indüksiyondan sonra, entübasyondan 5 dakika sonra, intraoperatif 15 dakika arayla, ekstübasyondan önce ve 5 dakika sonra) ve postoperatif (derlenme sürecinde) ortalama arteriyel basınç (OAB), kalp atım hızı (KAH); ekstübasyondan 5 dakika sonra, postoperatif 15, 30, 45 ve 60 dakikalarda; takip edildikleri klinikte 2, 3, 4, 6, 8, 12 ve 24. saatlerde bulantı-kusma skoru ile (0: bulantı-kusma yok, 4: birden çok kusma) POBK oranları, vizüel analog skala (VAS) ile (0: ağrı yok, 10: dayanılmaz ağrı) postoperatif ağrı şiddeti ve memnuniyet dereceleri saptandı.Hastaların demografik verileri, OAB, KAH ve toplam postoperatif analjezik miktarı bakımından gruplar arasında fark görülmedi. VAS değerlerinin Grup KH'da Grup K'e göre postoperatif 30 ve 45. dakikalarda (p<0.05) ve 60. dakikada (p<0.01) anlamlı derecede daha düşük olduğu; 2. saatte ise Grup K'de Grup KH'a göre daha düşük (p<0.05) olduğu tespit edildi. POBK derlenme döneminde 15. dakikada (p<0.05), 30. dakikada (p<0.001), 45. dakikada (p<0.01), 60. dakikada (p<0.05), postoperatif 8. saatte (p<0.01) Grup KH'da Grup K'e göre istatistiksel olarak daha düşük oranda gözlendi. Toplam antiemetik kullanımı Grup KH'da Grup K'e göre daha düşüktü (p<0.001). Grup KH'daki hastalar Grup K'e göre preoperatif ve postoperatif bakımdan daha memnun kaldılar (p<0.001).Sonuç olarak, sevofluran-azotprotoksit anestezisi altında laparoskopik kolesistektomi operasyonu geçiren hastalarda preoperatif oral karbonhidrat solusyonu kullanımı ile POBK oranları ve antiemetik gereksiniminin anlamlı oranda azaldığı ve daha iyi hasta memnuniyeti sağlandığı kanısına varıldı.Anahtar kelimeler: Laparoskopik kolesistektomi, preoperatif karbonhidrat solusyonu, postoperatif bulantı-kusma

Postoperative nausea and vomiting (PONV) is multifactorial and frequent problem and occured especially postoperative first two hour. Complications of drugs used to prevent PONV caused new resaorches. In our study, we aimed to research effects of preoperative oral carbohydrate solution administiration on postoperative nausea and vomiting in patient undergoing laparoscopic cholecystectomy under sevoflurane-nitrousoxide anesthesia.A total of 64 patients, both gender, normal body weightes, ASA risk status group I-II scheduled for laparoscopic cholecystectomy operation were included in this study. Patients divided into two groups randomly, Carbohydrate Group (Group CH) consumed carbohydrate solution evening before surgery 24 o?clock and 3 hour before surgery. In Control Group (Group C) after 24 o?clock traditional starvation administrated. In both group, for premedication midazolam 0.05 mg/kg i.m. used 30 minutes before operation. For anesthesia induction, 5-7 mg/kg sodium thiopental i.v. 2 µg/kg fentanyl and 0.1 mg/kg vecuronium used. Anesthesia maintained with %70 N2O and %30 O2 with %1-3 sevoflurane in both group. Preoperative, intraoperative (after induction, 5 minutes later entubation, intraoperative 15 minute sequentially), 5 minutes before extubation, 5 minutes after extubation and postoperative mean arteriyel pressure (MAP), hearth beat rate (Hbr), 5 minutes after extubation, 15, 30, 45 and 60 minutes, 2, 3, 4, 6, 8, 12 and 24. hours postoperative nausea and vomitting score (PONV score) and Visual analogue scale assessed.There no differance between age, gender, body weight, ASA, duration of anesthesia, MAB, HBR and total utilized analgesic amount between groups.Visual analoque scala values are lower in Group CH than Group C at 30 and 45 minutes (p<0.05) and 60. minutes (p<0.01); at 2. hour (p<0.05) Group C lower than Group CH.PONV recovery times 5 minute (p<0.05), 30 minute (p<0.001), 45 minute (p<0.01), 60 minute (p<0.05), postoperative 8 hour (p<0.01), were lower Group CH than Group C. Total analgesic consumption was lower Group CH than Group C (p<0. 001). Patients at Group CH were more satiafied than Group C (p<0.001).In conclution it?s determined that in carbohydrate solution administiration at laparoscopic cholecystectomy under sevoflurane-nitrousoxide group?s PONV ratio and antiemetic drug demand significantly reduced.Key words: Laparoscopic cholecystectomy, preoperative carbohydrate solution, postoperative nausea and vomiting.
Effect of preoperative oral carbohydrate solution administiration on postoperative nausea and vomiting in patient undergoing laparoscopic cholecystectomy under Sevoflurane-Nitrousoxide anesthesia
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon