KOCAELİ İLİ OTOMOTİV SANAYİ - YILMAZ, TURGUT (Fırat Üniveristesi, 2017)
Türkiye ihracatında en büyük oran otomotiv sanayisi sektörüne aittir. Otomotiv sanayi ekonominin lokomotifi olarak kabul edilir. Bunun nedeni diğer sanayi dallarıyla olan yakın ilişkisidir. Dünya otomotiv sanayisinin temelleri 1769 yılında uzun süreli çalışan buhar makinasının İngiliz James WATT tarafından yapılmasıyla atılmıştır. Otomotiv sanayisinin gerçek kuruluşu 1860'lardan sonra çeşitli Avrupa ülkeleriyle başlamıştır. Türkiye otomotiv sanayisinin temelleri ise 1950'li yıllarda atılmıştır. Otomobil üretiminde ilk girişim KOÇ şirketi yapmıştır. 1961 yılında ilk Türk otomobili DEVRİM üretilmiştir. Ancak bu araç sadece 4 adet üretilmiştir. Kocaeli ilimizde otomotiv sanayi özellikle 1980'li yıllardan sonra başlamıştır. Günümüzde dört ana sanayi firması ve yüzlerce yan sanayi firması Kocaeli ilimizde faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu dört otomotiv ana sanayi firması Ford Otosan A.Ş, Hyundai Assan, Honda Türkiye ve Anadolu Isuzu firmalarıdır. Ford Otosan tesisleri Gölcük ilçesinde, Hyundai Assan İzmit ilçesinde, Honda Türkiye ve Anadolu Isuzu Gebze ilçesinde bulunmaktadır. Dört firmada Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşlarındandır. Anahtar Kelimeler: Kocaeli, Otomotiv, Sanayi, İstihdam

The largest share of Turkey's exports belongs to the automotive industry sector. The automotive industry is regarded as the locomotive of the economy. The reason for this is closely related to other industrial branches. The foundations of the world automotive industry were laid in 1769 when the British James WATT carried out a long-running steam machine. The actual establishment of the automotive industry started with various European countries after 1860s. The foundations of the Turkish automotive industry were laid in the 1950s. The first attempt at automobile production was made by the KOÇ company. In 1961, the first Turkish automobile revolution was produced. However, only 4 vehicles were produced. The automotive industry in Kocaeli province started especially after 1980's. Today, four main industrial firms and hundreds of subsidiary companies continue their activities in Kocaeli city. These four automotive main industrial companies are Ford Otosan, Hyundai Assan, Honda Turkey and Anadolu Isuzu. Ford Otosan facilities are located in Gölcük, Hyundai Assan, Izmit, Honda Turkey and Anadolu Isuzu Gebze. Four firms are Turkey's top 500 industrial enterprises. Key words: Kocaeli, Automotive, Industry, Employment
Kocaeli ili automotive industry
Keywords: Coğrafya; İşletme