DEDE KORKUT HİKÂYELERİNDEKİ SÖZ VARLIĞININ KAZAK TÜRKÇESİNİN SÖZ VARLIĞIYLA KARŞILAŞTIRILMASI - GÖKBAYIR, TUĞBA (Fırat Üniveristesi, 2022)
Türk dilinin en önemli eserlerinden birisi olan Dede Korkut Kitabı, Türk dünyası için çok önemlidir. Eserin Dresden ve Vatikan olmak üzere başlıca iki nüshası vardır. Fakat yakın zamanda yeni yazmaların da bulunduğunu açıklanmıştır. Bu yazmalar, Ankara, Günbed ve Bursa yazmasıdır. Böylece nüsha sayısı beşe çıkmıştır. Dresden nüshası esas alınarak hazırlanan bu çalışmada Sadettin Özçelik'in hazırladığı Dede Korkut kitabı esas alındı. Kitap, on iki hikâyeden oluşmaktadır. Bu hikâyeler, Kazak Türkçesinin söz varlığı açısından incelendi.

One of the most important works of the Turkish language, Dede Korkut Book, is very important for the Turkish world. There are two main copies of the work, Dresden and Vatican. However, it has recently been announced that new manuscripts have also been found.These manuscripts are Ankara, Günbed and Bursa manuscripts.Thus, the number of copies increased to five. In this study which was based on the copy of Dresden, tho book of Dede Korkut written by Sadettin Özçelik was taken as an example. The book consists of twelve stories. These stories were examined in terms of Kazakh Turkish vocabulary.
Comparison of vocabulary in the Dede Korkut stories with the vocabulary of Kazakh Turkish
Keywords: Dilbilim; Türk Dili ve Edebiyatı