SPOR MERKEZLERİNDE EGZERSİZ BAĞIMLILIĞININ İNCELENMESİ - Orhan, Serdar; Yücel, Ali Serdar; Gür, Ercan; Karadağ, Mustafa (My University, 2019)
Bu araştırmanın amacı spor merkezlerine katılımda egzersizbağımlılığının rolünün araştırılmasıdır. Çalışmaya 13 farklı spormerkezinden, 18 yaş ve üstü, en az 1 yıl antrenman yapan toplam 391(242 erkek, 149 bayan) sağlıklı birey gönüllü olarak katıldı.Katılımcılara demografik özelliklerin sorgulandığı anket formu ileHausenblas ve Downs (2002) tarafından geliştirilen ve Yeltepe ve İkizler(2007) tarafından Türkçe'ye uyarlanan 21 maddeden oluşan EgzersizBağımlılığı Ölçeği uygulandı. Elde edilen veriler istatistik paketprogramında değerlendirildi, parametrik testlerden Mann-Whitney U ilenonparametrik testlerden Kruskall Wallis kullanıldı, anlamlılık düzeyip<0,05 kabul edildi.Araştırma sonucunda; katılımcılar egzersiz bağımlılığı ölçeğineorta düzeyde duyarlılık gösterirken (69,43), skala cinsinden değerisemptomatik olarak tanımlandı (3,30). Katılımcıların egzersiz bağımlılığıortalamaları kategorize edildiğinde, 10 katılımcının (% 2,55)asemptomatik, 352 katılımcının (% 90,02) bağımlı olmayan semptomatik, 29 katılımcının (% 7,41) ise egzersiz bağımlılığı riskindeolduğu belirlendi. Semptomatik grup diğer iki gruptan anlamlı düzeydefarklıydı. Ayrıca, egzersiz bağımlılığı ortalamalarında egzersiz yaşı,düzenli antrenman ve haftalık antrenman sıklığına göre istatistikselolarak anlamlı farklılık bulundu. Cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitimdüzeyi ve günlük egzersiz süresinin egzersiz bağımlılığını etkilemediğitespit edildi.Sonuç olarak, egzersiz özgeçmişi yüksek bireylerde düzenliegzersiz ve sıklığının, egzersiz bağımlılığını belirlemede etkili olabileceğisöylenebilir.
Keywords: Spor Bilimleri