İNCE AGREGASINDA FARKLI ORANLARDA MERMER TOZU KULLANILMIŞ BETONLARIN DAYANIM VE DAYANIKLILIK ÖZELLİKLERİ - AYDIN, ALP BUĞRA (Fırat Üniveristesi, 2013)
Mermer işleme fabrikalarında açığa çıkan mermer atıkları büyük bir probleme neden olmaktadır. Bu çalışmada, mermer tozu atıklarının beton üretiminde değerlendirilmesi amacıyla ince agrega olarak mermer tozunun betonda kullanılabilirliği araştırılmış ve mermer tozunun taze ve sertleşmiş beton özelliklerine etkisi belirlenmiştir. Deneysel çalışmada, iki farklı deney grubu oluşturulmuştur. Birinci grupta mermer tozu ince agregayla (D<4mm) (kum) ağırlıkça %10, %20, %30, %40, %50, %60, %70, %80, %90, %100 oranlarında yer değiştirilmiştir. İkinci grupta ise ince agrega (D<1mm) 1 mm?lik elekten geçen kısmı ile ağırlıkça %10, %20, %30, %40, %50, %60, %70, %80, %90, %100 yer değiştirilmiştir. Karışımlarda çimento 320 kg/m3, W/C 0.60 olarak alınmış ve toplam 20 farklı karışım elde edilmiştir. Mermer tozu kum ile yer değiştirilerek kullanıldığında %50 oranına kadar kullanılmasının işlenebilirlik, dayanım ve dayanıklılık açısından betona olumlu özellikler kattığı görülmektedir. Mermer tozu D<1mm olan ince agrega ile yer değiştirilerek kullanıldığında, %90 oranına kadar kullanılmasının işlenebilirlik, dayanım ve dayanıklılık açısından betona olumlu özellikler kattığı görülmektedir. Test sonuçları mermer tozunun betonda ince agrega ile yer değiştirilerek kullanılabileceğini göstermektedir. Bu çalışma ile hem büyük bir çevre kirliliği yaratan atık mermer tozunun geri kazanımı sağlanacak hem de ekonomik yönden büyük kazançlar sağlanacaktır. Anahtar Kelimeler: Mermer Tozu, İnce Agrega, Basınç Dayanımı, Yarma Dayanımı, Durabilite.

Waste marble dust has been caused crucial problem for marble industry. In this thesis, waste marble dust has been evaluated to effect on producing of concrete. Besides those effects of marble dust is examined in fresh and hardened concrete. There are two different experimental works in this project. In first group, rate of sand is substitution with marble dust by weight 10%, 20%, 30%, 40%, 50%, 60%,%70, %80, %90, %100 respectively. In second group, fine marble dust which is smaller than 1mm is substitution with fine aggregate by weight. In this research, 320 kg/m3 cement and W/C 0.60 was used to obtain 20 different concrete mixes. The results, for first group show that workability, resistance and durability can be increased up to 50%. For second group show that, workability, strength and durability can be increased up to 90%. The experimental data shows that marble dust can use instead of fine aggregate. These types like marble dust solid waste materials should be inactivated properly without polluting the environment. The most suitable inactivating method nowadays is recycling. Recycling provides with some advantages such as protecting the natural resources, energy saving, contributing to economy, decreasing the waste materials and investing for the future. The concrete technology has a big potential for this type solid waste materials. Keywords: Marble Powder, Fine Aggregate, Compresive Strength, Split Tensile Strength, Durability.
The effect of the marble powder used as fine material on the durability of concrete
Keywords: İnşaat Mühendisliği