ORTAOKUL ÖĞRETMENLERİNİN DEĞERLER EĞİTİMİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ, BEKLENTİLERİ ve ÖNERİLERİ - Gömleksiz, Mehmet Nuri; Kılınç, Hasan Hüseyin (Ankara Bilim University, 2015)
Bu çalışmanın amacı, ortaokul öğretmenlerinin değerler eğitimine ilişkin görüşlerini belirlemektir. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı bu çalışmada durum çalışması deseni dikkate alınmıştır. Çalışmanın evrenini, Elazığ il merkezinde bulunan ortaokullarda görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Örneklem seçiminde kolay ulaşılabilir durum örneklemesi seçilmiştir. Buna uygun olarak, Elazığ ilinde ortaokullarda görev yapmakta olan 20 öğretmen çalışma grubuna dahil edilmiştir. Araştırmada; öğretmenlerden değerler eğitiminin önemi, öğrencilerin çalışmalara katılım düzeyleri, yaşanılan sorunlar ve çalışmaların daha etkili uygulanabilmesine ilişkin istek ve önerilerini almak amacıyla yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmıştır. Elde dilen verilerin analizinde N-VIVO 8 programı kullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenler, değerler eğitiminin; çocukların sosyalleşmesi, milli ve evrensel değerlerin aktarılması, kişilik gelişimlerine katkı sağlaması, sorumluluk kazanmaları, toplumsal sorunlara duyarlılık ve var olan sorunlara çözüm önerileri getirmelerini sağladığı için önemli ve gerekli gördüklerini belirtmişlerdir. Ancak öğretmenlerin büyük çoğunluğunun değerler eğitimi kapsamında yapılan çalışmalara katılımı yetersiz görmüşlerdir. Yaşanılan sorun olarak öğrenci, aile çevre ve okul yönetiminin yapılan çalışmalara ilgisiz olduklarını belirtmişlerdir. İstek ve öneri olarak uygulamaya dönük etkinliklere daha fazla yer verilmesi gerektiği ve yapılan çalışmalara gerekli desteğin verilmesi gerektiğini ifade etmişlerdir. Araştırma sonucunda; değerler eğitiminde öğretmen, okul yönetimi ve öğrenciler arasında uyum ve yeterli işbirliğinin olması, programlar hazırlanırken değer öğretimine yönelik örnek etkinliklere daha fazla yer verilmesi, yapılan çalışmalara toplumun bütün paydaşlarının katılımının sağlanması, okul içi uygulamaların dışında okul dışı uygulamalara da yeterince yer verilmesi ve etkinliklerin sayısının arttırılması gibi önerilerde bulunulmuştur.

The purpose of this study is to determine the opinions of middle school teachers about values education. The research is a qualitative study with a case study design. The population of the study consists of teachers teaching in middle schools in the city center of Elazığ. For the selection of sample, case sampling was preferred. Accordingly, 20 teachers who teach in middle schools in the city centre of Elazığ were added into the work group. In the study, semi-structured interview form was prepared in order to receive the teachers’ opinions and recommendations about the importance of values education, the issues experienced and the application of the works more effectively. In the analysis of data obtained the program N-VIVO 8 was used. The teachers participating in the study pointed out that values education is important and essential in that it helps children to socialize, it contributes national and universal values to be taught, it improves personality in a positive way, it makes students take responsibility, it creates an awareness for the social problems and it brings solution proposals for these troubles. However, most of the teachers suggested that the participation to the activities about values education are not adequate. They stated that the problem results from the indifference of students, family and school management for the activities. They figured out that the practical activities should be performed more than theoretical ones and the required support should be given for the works and activities. At the result of the study, recommendations were as follows: collaborations should be provided between teachers, students and school management, while preparing the curriculums, the sample activities about values education should be included more, the participation to the activities should be provided for any member of the society, out of school activities should be conducted apart from in-school activities and the number of the activities should be increased
The Opinions, Expectations and Recommendations of Middle School Teachers About Values Education