Keban baraj gölü aynalı sazanlardan (Cyprinus carpio L.) ton tipi konserve üretimi - Kaya, Aysel; Çelık, Cemal (My University, 1997)
Bu çalışmada, Keban baraj gölü aynalı sazanların (Cyprinus carpio L.) ton tipi konserve üretim olanakları araştırıldı. Türk Standartları Enstitüsü ve Et Balık Kurumu'nun üretim teknikleri ve önerileri dikkate alınarak, üretilen konservelerin fiziksel, kimyasal ve duyusal yönden kaliteleri saptandı. Sosta katı madde ortalamaları (% 20.13-25.06); yağ ortalamaları balık etinde (% 2.64-2.83), sosta (%10.43-15.59); pH ortalamaları balık etinde (5.51-5.66), sosta (5.47-5.60); tuz ortalamaları balık etinde (%1.88-2.04), sosta (%1.88-2.34) olarak belirlendi. Depolama ve dayanıklılık niteliklerinin saptanmasında örneklerin 20°C'de 30 gün, 25°C'de 10 gün, 37°C'de 14 gün ve 37°C'de 30 gün inkübasyonu sonucunda hiç birinde bombaj oluşmadı. Deneysel konserve örneklerin duyusal değerlendirme ortalamalarında formüller arasında formül 1, 2 ve 3 çok iyi kalite; formül 4 ise iyi kalitede; süreler arasında (3., 6., 9. ve 12. aylarda) zamana bağlı olarak konserve örneklerinin kalitelerinde değişme olmadığı saptandı.
Keywords: Keban Baraj Gölü; sazan balığı; fizikokimyasal özellikler; Cyprinus carpio; balık (gıda); duyusal değerlendirme; konserve balık; konserve ürünler; aynalı sazan