RATLARDA DERİ FLEPLERİNİN YAŞAYABİLİRLİĞİNİ ARTIRMADA N- ASETİL SİSTEİN'İN ETKİSİ - BAL, ALİ (Fırat Üniveristesi, 2011)
Plastik ve rekonstrüktif cerrahide, deri flepleri oldukça yaygın kullanılmaktadır. Bununla birlikte deri fleplerinin distal kısımlarının kısmi nekrozu hala ciddi bir problemdir. Bu durum tedavi masrafını ve hastanede yatış süresini artırmaktadır. Flep nekrozu yetersiz kan dolaşımı ve iskemi-reperfüzyon hasarının bir sonucu olarak gelişir. Son yıllarda, deri flep yaşayabilirliğini artırmak için cerrahi ve farmakolojik deneysel yaklaşımlar denenmiştir.Serbest oksijen radikalleri deri doku hasarı oluşumuna katılarak kısmi flep nekrozuna neden olurlar. Bu nedenle çalışmada oldukça etkili bir antioksidan olan N-asetil sistein (NAC)'in, sıçanlarda deri fleplerinin yaşayabilirliği üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır.Çalışmada 14 erkek Wistar sıçanı kullanıldı. Bunlar rastgele olarak kontrol grubu ve NAC-grubu olmak üzere yedişerli iki gruba ayrıldı. Her iki gruptaki tüm sıçanlarda dorsal bölgeden 2 X 7 cm boyutlarında deri flebi kaldırıldı. NAC-grubunun sıçanlarına intramusküler olarak günlük sabah akşam 20mg/kg dozda (günlük total doz: 40mg/kg) on gün süre ile NAC uygulandı. Kontrol grubu sıçanlarına ise on gün süre ile aynı zamanlarda diğer gruba verilen NAC solüsyonu hacminde (0.15ml) %0.9 NaCl solüsyonu intramusküler olarak verildi. Postoperatif 10. günde deri flebi canlılığı değerlendirildi. Canlı deri flebi alanının büyüklüğü kontrol grubu ile NAC grubu arasında kıyaslandı.İntramusküler NAC enjeksiyonu, deri flebinin yaşayabilirliği kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde artış olduğu görüldü. (NAC grubunda deri flep yaşayabilirliği, %52.59±5.09; kontrol grubunda ise %33.52±3.56; p < 0.001).Sonuç olarak, bu çalışmadan elde edilen bulgular, NAC uygulamasının deri fleplerinin yaşayabilirliğini önemli derecede arttırmıştır. Bu nedenle NAC uygulamasının flep cerrahisi tedavisini desteklemek için kullanılabileceği düşünülmektedir.Anahtar Kelimeler: N-asetil sistein, antioksidan, deri flebi, sıçan.

In plastic surgery, skin flaps are widely employed. However, partial necrosis in the distal portions is still a serious problem, which increases the cost of treatment and hospitalization. Flap necrosis results from inadequate blood perfusion and ischemia-reperfusion injury. In recent years, various experimental approaches have been tried to enhance skin flap viability, including pharmacological and surgical manipulations.Free oxygen radicals play an important role in skin tissue injury, leading to partial flap necrosis. Therefore, in the current study, it was aimed to investigate the effects of N-acethyle cystein (NAC), a highly effective antioxidant agent, on skin flap survival in rats.Fourteen male Wistar rats were randomly divided into two groups of 7 each, control and NAC-groups. A standardised dorsal random pattern (2 x 7 cm) skin flap was elevated in the rats of both groups. In rats of NAC group, NAC was administered intramuscularly at a dose of 40 mg/kg body weight/day (20 mg/kg at 8:00 am and 20 mg/kg at 8:00 pm) for 10 days. In rats of control group, %0.9 NaCl solution was intramuscularly administered for 10 days. Skin flap viability was evaluated on postoperative day 10, and the extent of the viable skin flap area was compared between control and NAC-groups.The injection of NAC resulted in a significant increase in skin flap viability when compared with control group (viable skin flap ratio in the NAC-treated group, %52.59±5.09; control group, %33.52±3.56; p < 0.001).In conclusion, our findings suggest that application of NAC might have considerably increased flap viability in the distal parts of skin flaps, and therefore NAC application might be used to support the treatment in skin flap surgery.Key Words: N-acethyle cystein, antioxidan, skin flap, rat.
Effects of n-acethyle cysteın on ımprovements of skın flap vıabılıty ın rats
Keywords: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi