MOBİL ADLİ BİLİŞİM ALANINDA ÜLKEMİZDEKİ KOLLUK KUVVETLERİNİN KARŞILAŞTIĞI SORUNLARIN BELİRLENMESİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ - DURMAZ, DERYA (Fırat Üniveristesi, 2022)
Teknolojinin hızla gelişmesine paralel olarak günlük hayatımızın hemen her alanında kullanılması hayatımızı birçok konuda olumlu ve olumsuz etkilemesine neden olmuştur. İnsanlık tarihine yön veren teknoloji bu hızda ilerlerken teknolojinin ve teknolojik aygıtların suçta kullanılması da kaçılmaz hale gelmiştir. Bu paralel olarak bilişim sistemlerinin kullanılması yoluyla işlenen suçlar giderek artmaktadır. Hırsızlık, tehdit, hakaret, dolandırıcılık vb. suçlar artık daha çok teknoloji kullanılarak, sosyal medya aracılığıyla, çeşitli uygulamalar ile ya da mobil cihazlarla yapılmaktadır. Bu suçların önüne geçebilmek için ülkemizde adli bilişim ve mobil adli bilişim kavramının gelişmesi ve kolluk kuvvetlerinin bu hıza ayak uydurması gerekmektedir. Mobil cihazlar, kullanıcısına sıkı sıkıya bağlı olması nedeniyle içerisinde çok fazla veri bulundurmaktadır. Bu yüzden mobil cihazlar içerisinde kolluk kuvvetlerinin suçu aydınlatmasına imkan tanıyacak çok önemli kanıtlar elde edilebilmektedir. Bu anlamda mobil cihazların içerisindeki kanıtların delil niteliği kazanabilmesi için sırasıyla muhafaza altına alma, adli kopya oluşturma, inceleme ve raporlama aşamalarının sağlıklı şekilde yürütülmesi gerekmektedir. Buna paralel olarak suçlular mobil cihazlarda delil elde edilmesini engellemek için çeşitli delil karartma yöntemleri kullanabilmektedirler. Bunların başında cihaza zarar verme, şifreleme, verileri yok etme vb. seçenekler kullanmaktadırlar. Bu yüzden kolluk kuvvetleri kanıt elde ederken bu ve benzeri engellere karşı kendilerini güncellemeli ve bir adım ileride olmaları gerekmektedir. Bu çalışma ülkemizde ki tüm adli bilişim çalışmalarına yol gösterici olacak niteliktedir.

The rapid development of technology today affects our lives both positively and negatively. Today's technology is now rapidly entering our homes, workplaces and our pockets so that we can be reached at any time. While the technology that shapes the history of humanity advances at this speed, the use of technology and technological devices in crime becomes inevitable. Therefore, crimes committed through the use of information systems are increasing day by day. Theft, threats, insults, fraud, etc. Crimes are now mostly committed by using technology, social media, various applications or mobile devices. In order to prevent these crimes, the concept of forensics and mobile forensics needs to be developed in our country and the law enforcement authorities should keep up with this speed. Technological mobile devices contain a lot of data. Therefore, mobile devices are among the important evidences that law enforcement officers examine to illuminate the crime. In mobile devices, the evidence must be kept, respectively, and its image must be taken and then examined and reported to the judicial authorities. On mobile devices, criminals also use various evidence blackening methods. These include damage to the device, encryption, data destruction, etc. use options. Therefore, law enforcement officers should update themselves and stay one step ahead of these and similar new obstacles while obtaining evidence. This study will guide all forensic studies in our country.
Determining the problems encountered by law enforcement forces in our country in the field of mobile forensics and suggestions for solutions
Keywords: Mühendislik Bilimleri