Oksitosinle kontraktile edilen in vitro sığır myometriumu üzerine gentamisinin farklı dozlarının etkileri - Servi, Kadir; Kara, Haki (My University, 2001)
Bu çalışma oksitosinle uyarılan in vitro sığır myometriumu üzerine gentamisinin etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Oksitosin verilerek konfeksiyonları uyarılan myometriumlar üzerine gentamisinin 0.062, 0.125 and 0.250 mg/ml dozları uygulanarak 10 dk'lık sürelerde frekans ve gerim gücündeki değişiklikler incelendi. Oksitosin verilmesiyle frekans sayısı 10.12511.54, amplitütü de 3.70±0.65gr olarak bulundu. Gentamisin uygulanmasıyla hem frekans sayısında, hem de kasılma gücünde doza bağlı olarak azalmalar tesbit edildi. Frekans sayısı sırasıyla 7.2511.34 (P<O.Q01), 4.0610.74 (P<0.001) ve 0.4310.2 (P<0.001) olurken gerim gücü 2.3710.52 (P<0.001), 1.0610.40 (P<0.001) ve 0.4510.24 (P<0.001) gr olarak bulundu. Sonuçta gentamisinin sığır myometriumu üzerinde kuvvetli inhibisyon yaptığı kanaatine varıldı
Keywords: Miyometrium; kasılma; in vitro; sığır; inek; oksitosin; gentamisin