Gösterileşen Oehir, ÇaŞıran Yaşam Tarzları ve Gizlenen Sınıfsal Farklılık - Demirci, Kenan (My University, 2015)
Sınıfsal çatışma özellikle 1960 sonrası post-endüstriyel dönemde biçim deŞiştirmiştir. Artık \"yaşam tarzları\"na dayalı farklılaşmayla kendini gösteren sınıfsal farklılık, adeta toplumsallıŞından sıyrılıp bireysel bir yöne doŞru kaymaya başlamıştır. Ancak sınıfsal farklılaşma görünürlüŞü bir ölçüde azalmış olsa da halen yerinde durmaktadır ve sistemin istikrarını sürdürebilmesi için sınıfsal çatışmaya karşı yeni mücadele yöntemleri geliştirmesi gerekmektedir. Çalışmada bir denetim aracı olarak \"görme\"nin bu kontrol yöntemlerinin önemli bir ayaŞını oluşturduŞu iddia edilmiş ve görmeye dayalı mücadele yöntemlerinin önemli bir örneŞi olarak billboard reklamları incelenmiştir. Billboard reklamlarının şehirdeki işlevlerinden birinin sınıflar arası farklılıŞı, arzu nesnesi haline gelen yaşam tarzlarına tüketim yoluyla ulaşabileceŞine dair bireye yönelik mesajla, bir ölçüde ikincilleştirilmek olduŞu iddia edilmiştir. Örnek olarak ise Ankara çevre yoluna yerleştirilmiş olan billboardlar göstergebilimsel özellikleri açısından incelenmiştir. Sonuçta reklamların içerdiŞi yan anlamların farklı yaşam tarzlarını öne çıkararak sınıfsal farklılıŞı yeniden ürettiŞi ve ayrıca bireye bir hareketlilik olanaŞı vaat ederek sınıfsal bilinçliliŞin önüne geçilmesine olanak saŞladıŞı görülmüştür.
Keywords: Kültürel Çalışmalar; Sosyoloji; Halkla İlişkiler; Kentsel Çalışmalar