Bakır (II) ve krom (VI) iyonlarının Aspergillus niger'e biyoakümülasyonunun kesikli sistemde incelenmesi - Cucı, Yakup; Dursun, Arzu Y.; Şenel, Gülşad Uslu (My University, 2002)
Bu çalışmada bakır (II) ve krom (VI) iyonlarının canlı Aspergillus niger'e biyoakümülasyonu, başlangıç pH'ı, sıcaklık ve başlangıç metal iyonu derişiminin fonksiyonu olarak kesikli kültürde incelenmiştir. Bakır (II) ve krom (VI) iyonlarının A. niger'in üremesi üzerinde inhibisyon etkisi yaptığı ve mikroorganizmanın krom (VI) iyonlarının düşük derişimlerine karşı dahi çok hassas olduğu saptanmıştır. En uygun başlangıç pH'ı ve sıcaklık değeri olarak bakır (II) iyonları için pH=5, T=30°C, krom (VI) iyonları için pH=3.5, T=30°C olarak belirlenmiştir. A. niger'in bakır (II) iyonları için 100 mg $dm^{-3}$ başlangıç derişiminde maximum birikim kapasitesi 15.6 mg $g^{-1}$ olarak, krom (VI) iyonları için ise 50 mg $dm^{-3}$ başlangıç derişiminde 6.6 mg $g^{-1}$ olarak bulunmuştur.
Keywords: Biyoloji; Kimya; Analitik; Çevre Bilimleri; Kimya; İnorganik ve Nükleer