Elazığ yöresinde atık yapmış koyunlarda brucellosis'in kan serumunda ELISA ile teşhisi ve diğer serolojik testlerle karşılaştırmalı araştırması - Öngör, Hasan (My University, 1998)
Bu çalışmada, atık yapmış koyunlardan Brucella melitensis'e karşı oluşan antikorlar, enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA), serum aglutinasyon test (SAT), 2-merkaptoetanol test (2-ME), dithiothreitol test (DTT), rose bengal plate test (RBPT), komplement fıkzasyon (CFT) testi ile saptanarak, sonuçlar sensitivite (Se) ve spesifite (Sp) yönünden karşılaştırıldı. Ayrıca ELISA ve diğer testler arasındaki uyumu ölçmek için Kappa değeri kullanıldı. ELISA'da B. melitensis 16M susundan hazırlanan sonikasyon antijeni, peroksidaz ile işaretli anti-koyun IgG konjugatı ve ortho-fenilendiamin substratı kullanıldı. Elazığ ve çevresinde atık yapmış 36 koyun sürüsünden elde edilen toplanı 500 adet kan serumunda ELISA ile 103(9620.6), RBPT ile 55 (9611), SAT ile 84(9616.8), CFT ile 89(9617.8), 2-ME ile 79(9615.8) ve DTT ile 81(9616.2) örnekte pozitiflik saptandı. Bu değerler karşılaştırıldığında; ELISA ile CFT, SAT, 2-ME ve DTT arasında istatistiksel bir farklılığın olmadığı (p>0.05), fakat ELISA ile RBPT sonuçları arasında önemli ölçüde bir farklılık olduğu belirlendi (p<0.001). ELISA testinin CFT, DTT, 2-ME ve SAT ile karşılaştırılması neticesinde; kappa değerlerinin sırasıyla %88, 9684, %83 ve %85 (yüksek bir uyum), fakat RBPT ile karşılaştırıldığında kappa değerinin 9664, (orta derecede bir uyum) olduğu saptandı. Ayrıca CFT referans test kabul edildiğinde ELISA testinin sensitivitesinin %97 ve spesifitesinin %96 olduğu saptandı.
01.12.1998
Keywords: Mikrobiyoloji; Veterinerlik