ELAZIĞ'DA TARIMSAL MÜCADELE AMACIYLA KULLANILANILAN PESTİSİDLERİN TOPRAKTAKİ KALINTILARININ ARAŞTIRILMASI - TUTARLI, AYSEL (Fırat Üniveristesi, 1993)
Yüksek Lisans Tezi ELAZİ?' DA TARİMSAL MÜCADELE AMACIYLA KULLANILAN PESTİSİDLERİN TOPRAKTAKİ KALINTILARININ ARAŞTIRILMASI Aysel TUTARLI Fırat üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı 1993, Sayfa: 59 Bu çalışmada Elazığ' da kullanılan chloridazon, trifluralin ve pp'-DDT pestisidlerinin topraktaki kalıntı miktarları incelendi. Bu amaçla deneme tarlasından değişik zaman aralıklarında ve farklı derinliklerden (0-5 cm ve 15-20 cm ) alınan örnekler GC de analiz edildi. Chloridazon ve trifluralin' in 9 ay boyunca yapılan analizleri sonucunda 0-5 cm derinlikten alınan örneklerde; chloridazon' un 5,95 mg/kg' dan 0,23 mg/kg' a, trifluralin' in ise 7,10 mg/kg' dan 0,40 mg/kg' a azaldığı, 15-20 cm derinlikte ise chloridazon' un 2,90 mg/kg' dan 0,49 mg/kg' a, trifluralin' in ise 1,35 mg/kg' dan 0,18 mg/kg' a kadar azaldığı gözlendi. Elazığ' da tarımsal topraklarda bu herbisidlerin ve pp'-DDT' nin, kalıntı bırakıp bırakmadığı araştırıldı. Trifluralin' in tayin sınırının altında olduğu chloridazon ve pp'- DDT' nin kalıntı bıraktığı tesbit edildi. Kalıntıların zamanla azalması üzerine buharlaşmanın ve ultraviole ışığın(254 nm) etkileri araştırıldı. Trifluralin' in 15 gün süre içinde buharlaşarak azaldığı ve UV ışığından etkilenmediği, chloridazonun ise buharlaşma ile azalmadığı ve UV ışığından etkilenmediği tesbit edildi. ANAHTAR KELİMELER : Pestîsid, chlorla^azon, trifluralin, pp'-DDT, topfak, kalıntı ultraviole ışık, bozunma, buharlaşma.

II SUMMARY Masters Thesis INVESTIGATION OF RESIDUES OF PESTICIDES USED IN AGRICULTURAL LANDS IN ELAZI? PROVINCE Aysel TUTARLI Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Evironmental Engineering 1993, Page: 59 In this work, residues of chloridazon, trifluralin and pp'-DDT pesticides which have been used widely in agriculture were determined in soil by G C using a NP and E C dedector. Soil samples collected from the pilot station field were analysed at known time periods and depths The results of analysed of soil samples in a 9 month period ranged from 5.95 - 0.23 mg/kg and 2.97 - 0.49 mg/kg for chloridazon, 7.10 - 0.40 mg/kg and 1.35 - 0.18 mg/kg for trifluralin at 0 - 5 cm and 15 - 20 cm depths, respectively. The residues of these pesticides were also investigated in agricultural lands in Elazığ. The amount of Trifluralin was found under the dedection limit of G C. The other results indicate that residues of chloridazon and pp'-DDT are available and very important in the soil and groundwater. In addition, the effects of volatilization and ultraviolet light (254 nm) were studied on the pure froms of trifluralin and chloridazon. Trifluralin and chloridazon haven't decomposed under UV radiation within 15 days. But the quantity of Trifluralin has decreased by volatilization. KEY WORDS: Pesticides, chloridazon, trifluralin, pp'-DDT, soil, residue, volatilization, ultraviolet, decomposition.
Investigation of residues of pesticides used in agricultural lands in Elazığ province
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering