SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ 21. YÜZYIL BECERİLERİ YETERLİK ALGILARI İLE YAŞAM BOYU ÖĞRENME EĞİLİMLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ - AKSÜT, SELDA (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu araştırmanın amacı, sosyal bilgiler öğretmen adaylarının 21. yüzyıl becerileri yeterlik algıları ile yaşam boyu öğrenme eğilimleri arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkiye yönelik görüşlerini incelemektir. Araştırmanın örneklemini, 2021-2022 eğitim öğretim yılında Adıyaman, Ankara, Balıkesir, Bursa Uludağ, Çukurova, Erzincan Binali Yıldırım, Fırat, Gazi, Kırşehir Ahi Evran, Marmara, Ondokuz Mayıs, Pamukkale, Recep Tayyip Erdoğan, Sivas Cumhuriyet ve Süleyman Demirel Üniversitelerinin Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalında 1. sınıf, 2. sınıf, 3. sınıf ve 4. sınıfta öğrenim gören 2850 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmada, nicel ve nitel araştırma desenlerinin birlikte kullanıldığı karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutuna yönelik veriler araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu, 21. yüzyıl becerileri yeterlik algıları ölçeği ve yaşam boyu öğrenme eğilimleri ölçeği ile toplanırken, nitel boyutuna yönelik veriler araştırmacı tarafından hazırlanan görüşme formuyla toplanmıştır. Nicel verilerin analizinde SPSS 26.0 ve Mplus 8.0 istatistik programları, nitel verilerin analizinde NVivo 12 programı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, sosyal bilgiler öğretmen adaylarının 21. yüzyıl becerileri yeterlik algıları ile yaşam boyu öğrenme eğilimleri arasında pozitif ve anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir. Öğretmen adaylarının, 21. yüzyıl becerileri yeterlik algılarının öğrenme ve yenilenme becerileri, yaşam ve kariyer becerileri, bilgi, medya ve teknoloji becerileri değişkenlerinin, yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin kararlılık ve merak, öğrenmeyi düzenleme ve motivasyon değişkenlerinin anlamlı birer yordayıcıları olduğu ve pozitif yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmen adaylarının 21. yüzyıl becerileri yeterlik algıları ile yaşam boyu öğrenme eğilimleri arasındaki ilişkiye yönelik görüşleri değerlendirildiğinde on bir tema ortaya çıkmıştır. Araştırmanın nicel ve nitel boyutunda birbirini destekleyen sonuçlara ulaşılmıştır. Öğretmen adaylarının 21. yüzyıl becerileri ve yaşam boyu öğrenmeyle ilgili bilgili olmaları ve farkındalıklarını geliştirmeleri için eğitimler verilebilir ve konferans, kongre, sempozyum gibi bilimsel etkinlikler düzenlenebilir. Anahtar Kelimeler: 21. Yüzyıl Becerileri, Yaşam Boyu Öğrenme, Sosyal Bilgiler, Öğretmen Adayları

The aim of this study was to investigate the relationship between pre-service social studies teachers' 21st century skills effıcacy perceptions and lifelong learning tendencies and their views on this relationship. The sample of the study consisted of 2850 pre-service social studies teachers studying in the Faculty of Education in Adıyaman University, Ankara University, Balıkesir University, Bursa Uludağ University, Çukurova University, Erzincan Binali Yıldırım University, Fırat University, Gazi University, Kırşehir Ahi Evran University, Marmara University, Ondokuz Mayıs University, Pamukkale University, Recep Tayyip Erdoğan University, Sivas Cumhuriyet University and Süleyman Demirel University in the 2021-2022 academic year. Mixed research method, in which quantitative and qualitative research designs are used, was used in the study. The quantitative data were collected using the personal information form, developed by the researcher, the 21st century skills efficacy perceptions scale and the lifelong learning tendency scale, and the qualitative data were collected through the interview form developed by the researcher. SPSS 26.0 and Mplus 8.0 were used in the analysis of quantitative data, and NVivo 12 in the analysis of qualitative data. The results revealed a positive and significant relationship between the participants' 21st century skills and lifelong learning tendencies. It was also found that the participants' 21st century skills efficacy perceptions were significant predictors of learning and renewal skills, life and career skills, information, media and technology skills, and lifelong learning tendencies were significant predictors of determination and curiosity, learning regulation and motivation variables. The examination of the participants' views on the relationship between 21st century skills and lifelong learning tendencies resulted in eleven themes. The quantitative and qualitative results supported each other. Trainings can be provided for pre-service teachers to improve their 21st century skills and lifelong learning awareness, and scientific events such as conferences, congresses and symposiums can be organized. Keywords: 21st Century Skills, Lifelong Learning, Social Studies, Pre-serviceTeachers
Investigation of the relationship between pre-service social studies teachers' 21st century skills efficacy perceptions and lifelong learning tendencies
Keywords: Eğitim ve Öğretim