Akciğer kanserini taklit eden endobronşiyal tüberküloz olgusu - Kırkıl, Gamze; Deveci, Figen; Muz, Mehmet Hamdi; Turgut, Teyfik; Cakır, Yasemin; Özel, Eda; Erden, Ersin Şükrü (My University, 2006)
Nadir rastlanan bir klinik antite olması nedeniyle toraks bilgisayarlı tomografisi (BT)'nde ve bronkoskopik muayenede maligniteyi taklit eden bir endobronşiyal tüberküloz olgusu sunulmuştur. Kırkbeş yaşındaki kadın olgu, kronik öksürük şikayetiyle başvurmuş, çekilen toraks BT'de sağ hilusta kitle lezyonu tespit edilmiştir. Yapılan fiberoptik bronkoskopide sağ ana bronş girişinde endobronşiyal kitle lezyonu izlenen olgunun biyopsi sonucu granülomatöz inflamasyon olarak raporlanmış ve bronş lavaj sıvısında, aside dirençli basil direkt bakıda pozitif değerlendirilmiştir. Hastaya endobronşiyal tüberküloz tanısıyla antitüberküloz tedavi başlanmıştır. Ülkemizde akciğer tüberkülozu yaygın olduğundan, özellikle kronik öksürük şikayetiyle başvuran hastalarda endobronşiyal tüberkülozdan şüphe edilmelidir. Endobronşiyal tüberküloz klinik ve radyolojik olarak akciğer kanserini taklit edebileceğinden şüphe edilen olgularda bronkoskopik materyallerde tüberküloza yönelik tetkikler yapılması uygun olabilir.
Keywords: Tomografi; x-ışınlı bilgisayarlı; Bronkoskopi; Akciğer neoplazmları; Tüberküloz