Sosyal Medya Fi?ltre Baloncuklarının ve Yapay Zekâ Öneri? Si?stemleri?nin Si?yasi? Kutuplaşmadaki? Rolü - Orhan, Ertuğrul Buğra; İşgüzar, Seda (Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi: BİLSAM, 2025)
Bu çalışma, sosyal medya ekosistemlerinde filtre baloncuklarının oluşumunu incelemekte ve bunların siyasi bölünmenin yoğunlaşmasına nasıl katkıda bulunduğunu analiz etmektedir. Araştırma, bir dizi akademik kaynaktan yararlanarak, filtre balonlarının Arap Baharı ve Brexit gibi önemli olaylar üzerindeki sonuçlarını incelemekte ve bunların siyasi mobilizasyon ve iletişim üzerindeki etkilerini vurgulamaktadır. Ayrıca, sosyal medya, siyaset ve hukuk arasındaki karmaşık ilişkiyi araştırmakta ve hükümet kontrolü ile ilgili konuları incelemektedir. Kutuplaşmayı azaltmak için önerilen tedbirler arasında sosyal ağların çeşitliliğinin artırılması ve ampirik kanıtlara dayalı politika reformlarının uygulanması yer almaktadır. Bununla birlikte, siyasi salınım, kendini ifade etme hakkı ve mahremiyetin korunması arasında dengenin sağlanması zorlu bir görev olmaya devam etmektedir. Bu makale, sosyal medyanın siyaset ve toplum üzerindeki etkisinin karmaşık dinamiklerinin anlaşılması ve ele alınmasında multidisipliner çalışmanın önemini vurgulamaktadır. Ayrıca, dijitalleşme çağında demokratik sorumluluğu ve toplumsal birliği garanti altına alarak dijital kamusal alanı düzenleyecek yasal yapıların oluşturulmasında uluslararası işbirliğini gerekli kılmaktadır

This study examines the formation of filter bubbles in social media ecosystems and analyses how they contribute to the intensification of political division. Drawing on a range of academic sources, the research examines the consequences of filter bubbles on key events such as the Arab Spring and Brexit, highlighting their impact on political mobilisation and communication. It also explores the complex relationship between social media, politics and law, and examines issues related to government control. Suggested measures to reduce polarisation include increasing the diversity of social networks and implementing policy reforms based on empirical evidence. However, balancing political sway, the right to self-expression and privacy protection remains a challenging task. This article emphasises the importance of multidisciplinary work in understanding and addressing the complex dynamics of the impact of social media on politics and society. It also calls for international cooperation in establishing legal structures to regulate the digital public sphere, guaranteeing democratic responsibility and social cohesion in the age of digitalisation.
THE ROLE OF SOCIAL MEDIA FILTER BUBBLES AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE RECOMMENDATION SYSTEMS ON POLITICAL POLARISATION
Keywords: Political Communication; Siyasal İletişim