FIRAT ÜNİVERSİTESİ BİNGÖL MESLEK YÜKSEK OKULU ARICILIK PROGRAMINDA YETİŞTİRİLEN FARKLI YAŞLARDAKİ ANA ARILARIN (Apis Mellifera L.) KOLONİ PERFORMANSLARI - Kutlu, Mehmet Ali; Bakoğlu, Adil; Batmaz, Bülent (Fırat University, 2005)
Arıcılıkta amaç, arı kolonilerini yöredeki ana nektar akımı döneminde, doğada mevcut çeşitli kaynaklardan azami ölçüde nektar ve polen toplayarak bunları ekonomik bir biçimde çeşitli arı ürünlerine dönüştürülmesini sağlamaktır. Bu amaca ulaşmanın temel şartı kolonilerin ana arısının yaşı ve performansıdır. Yapılan bu çalışmada; 1 ve 2 yaşlı ana arılar, yavrulu alan arı varlığı ve koloni bal verimi bakımından değerlendirilmeye tabi tutulmuş olup 1 yaşlıların 2 yaşlılara oranla yavrulu alan artışı % 23, arı varlığı % 40, koloni bal verimi ise %34.2 daha fazla bulunmuştur. Yapılan çalışma istatistiksel olarak değerlendirilmiş ve 1 ve 2 yaşlı yavru-lu çerçeve ve arılı çerçeve sayıları arasında önemli fark bulunamamıştır.