YENİ DEPREM YÖNETMELİĞİNE GÖRE (EYLÜL-1997) PERDELİ-ÇERÇEVELİ BETONARME YAPILARIN KAT ADEDİNE VE DEPREM BÖLGELERİ PARAMETRELERİNE BAĞLI OLARAK TASARIMI - METİN, BAHAR (Fırat Üniveristesi, 1999)
Yüksek Lisans Tezi ENİ DEPREM YÖNETMELİĞİNE GÖRE (EYLÜL-1997) PERDELİ-ÇERÇEVELİ BETONARME YAPILARIN KAT ADEDİNE VE DEPREM BÖLGELERİ PARAMETRELERİNE BAĞLI OLARAK TASARIMI Bahar METİN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dan 1999;62 sayfa Ülkemiz, aktif deprem hareketlerinin olduğu "Akdeniz-Alp-Himalaya" kuşağında bulunmaktadır. Bu nedenle çoğu kez şiddetli depremlere maruz kalmaktadır. Şiddetli deprem tehlikesinin olduğu ülkelerde yapılar depreme dayanıklı olarak ve depremden dolayı oluşacak işarların minimum düzeyde kalacağı şekilde tasarlanmalıdır. Bu çalışmada, Yeni Deprem Yönetmeliği (Eylül- 1997) ile 1975 yönetmeliği, binalara îlen deprem yükleri bakımından birbiriyle kıyaslanmıştır. Her iki yönetmeliğin yük yüzeyleri arasındaki oran bir örenek yapı üzerinde irdelenmiştir. Ayrıca bir binanın üç deprem bölgesine (1.2. ve 3. deprem bölgeleri) göre deprem omentleri Muto metodu ile hesaplanmış ve her üç bölge için yeterli olacak uygun perde.anları belirlenmiştir. Kalıp planı verilen bir binada, düşey taşıyıcıların önce deprem momentleri daha sonra csenel yükleri hesaplanmıştır. Çıkan iki sonuca göre örnek binanın deprem bölgelerindeki it adetleri belirlenmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Yeni Deprem Yönetmeliği, Perde Duvar, Depreme dayanıklı Yapı Tasarımı, Deprem Parametreleri.

SUMMARY Masters Thesis THE DESIGN OF REINFORCED CONCRETE STRUCTURES WITH SHEAR- WALLS BY USING THE STOREY NUMBER AND EARTHQUAKE ZONE PARAMETERS ACCORDING TO NEW TURKISH SEISMIC CODE Bahar METİN Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering 1999;Page62 Turkey lies on the "Akdeniz-Alp-Himalaya" belt at which occurs active earthquake ovements and it are often subjected to the severe earthquakes. In the countries where a vere earthquake hazards is steadily present, earthquake resistant structures must be designed order to minimize the damage due to earthquake shocks. In this study, 1997 and 1975 Turkish Seismic Codes are compared with each other recording to seismic loads that act on structure. The ratio between the calculated total loads as /o codes is obtained for chosen structure. Also, seismic moments of building are calculated with Muto method according to tree earthquake zones (1.2. and 3. Seismic zones). After calculation, ratio of shear-walls are und for each three earthquake zones. From the plan of a known structure, the earthquake moments and axial loads had been calculated. According to these two results, the storey amounts had been determined for the earthquake zones. EYWORDS :New Turkish Seismic Code, Shear- Wall, Earthquake Resistant Structure design, Earthquake Parameters
The Projection of reinforced structures with shear-walls by using the storey number and earthquake zone parameters according to the new building code
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering