Capoeta trutta balığında rastlanan Neoechinorhynchus rutili'nin (Acanthocephala) incelenmesi - Sağlam, Naim; Sarıeyyüpoğlu, Mustafa (My University, 2002)
Elazığ şehir kanalizasyonunun döküldüğü Keban Baraj Gölünün Koçkale bölgesinden yakalanan Capoeta trutta balığının ince barsağına yapışmış bir şekilde Neoechinorhyncidae ailesine ait aynı tür 14 parazite rastlandı. Parazitin mikroskobik incelemelerine ve morfometrik özelliklerine göre Neoechinorhynchus rutili olduğu saptandı. Neoechinorhynchus rutili'nin erkeklerinin ortalama vücut uzunluğu 7.18±1.36 mm (3.05-12.15 mm), genişliği 0.68$\\pm$0.11 mm (0.35-1.02 mm), dişilerinin ise ortalama uzunluğu 10,14±1.49 mm (6.25-19,87 mm) ve genişliği del.09±0.06 mm (0.90-1.41 mm) olarak ölçüldü. Parazitin, anteriorde kancalı ovalımsi yapıda küçük bir hortum taşıdığı saptandı. Daha önce bir çok balıkta tespit edilen Neoechinorhynchus rutili'nin, bu çalışmayla Capoeta trutta 'da da bulunduğu belirlendi.
Keywords: Neoechinorhynchus rutili; Acanthocephala; Parazitler; Balıklar; Parazitik hastalıklar; hayvan