Deneysel olarak oluşturulan kontrast madde nefropatisinde Arginaz, kreatinin ve üre üzerine kalpain inhibisyonunun etkisi - Özçelik, Mehtap; Erişir, Mine; Güler, Osman; Öztop, Kenan Evren (My University, 2014)
Bu çalışmanın amacı, kontrast madde (KM) tarafından oluşturulan kontrast madde nefropatisinde (KMN), kalpain inhibisyonunu sağlayan kalpain inhibitörü-1 (KAL-1)in karaciğer arginaz aktivitesi ile serum üre ve kreatinin düzeyleri üzerine etkilerini araştırmaktır. Çalışmada, 28 adet 8-10 haftalık Sprague Dawley cinsi dişi ratlar kullanıldı. Deney hayvanları her grupta 7 hayvan olacak şekilde 4 gruba ayrıldı: Kontrol grubu, KM verilen grup, KAL-1 verilen grup, KM ve KAL-1 verilen grup (KM+KAL-1). Kontrol grubuna herhangi bir uygulama yapılmadı. Arginaz enzim aktivitesi Tiyosemicarbazid Diasetilmonoxim Üre (TDMU) metodu, serum kreatinin düzeyi Jaffe yöntemiyle, serum üre miktarı otoanalizörde Kinetik UV Assay yöntemi ile yapıldı. Karaciğer arginaz enzim aktivitesi KM, KAL-1 ve KM+KAL-1 uygulanan ratlarda kontrol grubuna göre düşük bulundu (p<0.001). Tek başına ve KM ile birlikte KAL-1 uygulaması, KM grubuna göre arginaz aktivitesinde daha fazla düşüşe sebep olmuştur. Serum üre ve kreatininin değerleri KM grubunda, kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek saptandı (p<0.01). Serum kreatininin ve üre seviyesi KAL-1 ve KM+KAL-1 grubunda, KM grubuna göre önemli ölçüde düşüş gösterdi (p<0.01). Kreatinin ve üre seviyesinin KM grubunda yüksek olması nefropatinin geliştiğini, KAL-1 verilen grupta bu değerlerin normale yaklaşması ise nefropatiyi KAL- 1den kaynaklandığını düşündürmüştür. Arginaz enzim aktivitesinin ise KM grubunda önemli derecede düşmesi, KAL-1 uygulanmasının ise bu düşüşü engellememesi; serum üre düzeyinde daha fazla artıştan korunmak için karaciğerin daha fazla üre üretmemesi amacı ile KAL-1in arginazın düşüşünü engellemediği şeklinde yorumlanabilir.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Genel ve Dahili Tıp; Üroloji ve Nefroloji; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji