GÜNEŞ ENERJİSİ DESTEKLİ KAYISI KURUTMA SİSTEMİ - SARSILMAZ, CELAL (Fırat Üniveristesi, 1998)
Doktora Tezi GÜNEŞ ENERJİSİ DESTEKLJ KAYISI KURUTMA SİSTEMİ Celal SARSILMAZ ( Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı 1998, Sayfa: 164 Elazığ ve Baskil yöresinde yetişen kayısıların büyük bölümü her yıl artan oranlarda kurutularak tüketime sunulmaktadır. Açık sergilerde yerlere serilerek kurutulan bu ürünün dışsatımdaki payının da artması için kapalı ortamlarda ve sıhhi şartlarda kurutulması gereği vardır. Doğal kurutmanın hijyenik, ekonomik vb. olumsuzlukları nedeniyle insanoğlu tarih öncesinden beri alışılagelmiş usullerin yerine daha çağdaş uygulamaları koyma çabasındadır. Kurutma usulleri arasında doğal kurutmadan sonra en ekonomik olanı güneş enerjisiyle ısıtılan hava yardımıyla yapılan kurutmadır. Burada, kurutma havasının güneş enerjisiyle ısıtılmasını sağlayan ve doğal kurutmanın vereceği zararlardan koruyan, doğal kurutmadan sonra en ekonomik olan bir sistemin yapılandırılmasının ilk aşamasında, üç tesirli, genişletilmiş yüzeyli, özgün bir kolektör imali ile başlanmıştır. Daha sonra; yöremizdeki üretim potansiyeli dikkate alınarak, diğer kurutuculara kıyasla kayısı üreticilerinin az bir masrafla elde edip kullanabilecekleri, açık sergilerde geleneksel kurutma ile ortalama 10 gün olan kuruma süresini 2 güne indiren; kükürtlemenin aynı kurutucuda yapılmasıyla da hem zamandan ve hem de işçilikten kazanç sağlayan, her yönüyle orijinal olan ve tarafımızdan "Döner Sütunlu Silindirik Kurutucu" (DSSK) diye isimlendirilen kurutucudur, imal edilen bu kurutucu ile Elazığ ve Baskil yörelerinde yetiştirilen farklı büyüklük ve kalitedeki kayısıIV materyalinin optimum kurutucu hava hızı ve kurutucu devri ile homojen kurumanın sağlanması hedeflenmiş ve denenmiştir. Bu çalışmada; kayısının fiziksel ve kimyasal özellikleriyle birlikte karakteristik kuruma özelliklerinin belirlenmesi, güneş radyasyonu, dış hava sıcaklık ve nemi, havalı kolektör giriş-çıkış sıcaklıkları, kurutma odasındaki raflar arası sıcaklık ve oda içi nemi, kurutma odası giriş-çıkış sıcaklıkları ile giriş-çıkış nemleri, kurutma boyunca kayısı içi sıcaklık değişimi araştırılmış ve ayrıca güneş enerjisi destekli kurutucudan elde edilen kayısıların nem değişimleri ile doğal olarak açıkta kurutulan kayısılardan elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Ayrıca, toplayıcı ve kolektörün koalisyonu ile kayısıların kuruma hızı ve dönme hızının homojenliğe olan etkisi araştırılmıştır.
Apricot draying system was supported by solar energy
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering