Öğretim Elemanlarının ve Lisansüstü Öğrencilerinin Birbirlerine Olan Beklentileri ile Metaforik Algılarının İncelenmesi - Doğrul, Hikmet; Yelken, Tuğba Yanpar (Fırat University, 2022)
YYükseköğretim süreci bireyin yaşamında büyük önem taşıyan kritik bir dönemdir. Bireyin yükseköğretime yönelik beklentilerinin karşılanması ve yükseköğretim sürecinin desteklenmesi için bireyin beklentilerinin bilinmesi gerekmektedir. Öğretim elemanlarının da yükseköğretim sürecine yönelik öğrencilerden beklentileri bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, lisansüstü öğrencilerin öğretim elemanlarından; öğretim elemanlarının lisansüstü öğrencilerden beklentilerini ve metaforik algılarını belirlemektir. Araştırmanın çalışma grubu Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde öğrenim görmekte olan 26 lisansüstü öğrencisi ile Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde görev yapmakta olan 12 öğretim elemanından oluşmaktadır. Bu çalışmada temel nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada veriler açık uçlu anket formuyla toplanmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Öğretim elemanlarının lisansüstü eğitimi alan öğrencilerden "Bilimsel Bakış Açısı ve Hakimiyet" beklentisi içerisinde oldukları ve lisansüstü eğitimi alan öğrencilere yönelik metaforik algılarının "Fidan ve Çırak" kelimeleri üzerinde yoğunlaştıkları tespit edilmiştir. Lisansüstü öğrencilerinin öğretim elemanlarından "Rehberlik Etme-Doğru Yönlendirme" beklentisi içerisinde oldukları ve öğretim elemanlarına yönelik metaforik algılarının "Navigasyon" kelimesi üzerinde yoğunlaştıkları tespit edilmiştir.
Keywords: Other Fields of Education; Alan Eğitimleri