Üzüm Sapından Hazırlanan Aktif Karbon ile Sulu Çözeltilerden Ni(II)'nin Giderimi - Orhan, Ramazan; Erdem, Mehmet (My University, 2017)
Bu çalışmada, üzüm sapından hazırlanan yeni bir aktif karbon ile sabit yataklı kolonda sulu çözeltilerden Ni(II) adsorpsiyonu incelendi. Ni(II) giderimi üzerine akış hızı, pH ve başlangıç metal konsantrasyonu gibi parametrelerinin etkisi araştırıldı. Aktif karbon üzerine Ni(II) adsorpsiyonunun pH'ya bağımlı olduğu bulundu. 20 mg/L başlangıç Ni(II) konsantrasyonu için 25ºC sıcaklıkta yapılan deneylerde; en yüksek giderim veriminin (% 92.3) pH 4 ve 2 mL/dk akış hızında elde edildiği tespit edilmiştir.
Keywords: Kimya; Analitik; Kimya; Uygulamalı; Çevre Bilimleri