KOMPOZİT MALZEMELERİN FREN BALATALARINDA KULLANILABİLİRLİĞİNİN VE FRENLEME PERFORMANSININ ARAŞTIRILMASI - KOCABAŞ, İBRAHİM (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bu yüksek lisans çalışmasında, kompozit fren balataları genel olarak incelenmiş olup günümüzde imal edilen kompozit malzemeden yapılan balatalarda kullanılan takviye elemanları, matris elemanları ve balatanın içerdiği diğer malzemeler ve bu malzemelerin kompozit fren balatalarının frenleme performansı, aşınma direnci, sürtünme katsayısı ve termal mukavemetine etkileri araştırılmıştır. Bunun yanında, frenleme sistemleri ve türleri araştırılmış frenleme basınçları ve balata boyutları standartları da yapılan literatüre araştırmalarında ortaya konmuştur. Üretilen balatalarda hayvansal esaslı organik tozlar kulanılarak bu tozların balata içerisindeki kullanılabilirliği ve frenleme performansı incelenmiştir. Elde edilen sonuçlarda midye ve kemik tozlarının yarı metalik fren balatalarında kullanılabileceği anlaşılmıştır. Bunun yanında boynuz ve tırnak tozlarının balatanın aşınma miktarını artırdığından kullanılmasının uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.

In this master study, brake pads manufactured from composite materials were investigated at overall and the matrix materials, reinforcement materials, the other ingredient materials of the present composite brake linings with the effects of those materials on the wear behaviour, braking performance, friction coeficient and thermal strength were entirely taken into account. Accordingly, besides the braking systems with their types were investigated, braking pressure, standartized disc and pad dimensions were also figured out in the studies of literature part. Organic based powders are used for the manufacturing of brake linings with their usability as a brake lining material and investigation of their braking performances. As a result of the performed experiments, shell and bone powders are decided to be suitable for the semi organic brake linings. On the other hand, it is concluded that the horn and nail powders are not met the required brake lining charachteristics.
An investigation on the usability of composite materials in brake linings and braking performance characteristics
Keywords: Makine Mühendisliği