EL-KÜLLİYYÂT ÖZELİNDE EBÜ'L-BEKÂ EL-KEFEVÎ'NİN MEÂNİ VE BEYÂN KAVRAMLARINA YAKLAŞIMI - YEGÜL, MEHMET SIDDIK (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmada, XVII. yüzyılda Osmanlı Devletinde yaşamış olan Ebü'l-Bekâ el-Kefevî'nin el-Külliyyât adlı eseri, Maâni ve Beyân kavramları açısından incelenmektedir. Bu sebeple, Ebü'l-Bekâ'nın hayatı, ilmi kişiliği ve el-Külliyyât'ı hakkında bilgilere değinilmiş, genel olarak el-Külliyyât'ta geçen Meâni ve Beyân kavramlarına temas edilmiştir. Ebü'l-Bekâ'nın el-Külliyyât'ta Meâni ve Beyân kavramlarını nasıl yorumladığı tetkik edilmiş, ele aldığı kavramlara örnek olarak zikrettiği ayet, hadis ve şiirler ele alınmış, müellifin bu kavramlara yaklaşımında farklılıklar varsa, onlar belirtilmiştir. Müellifin kullandığı Meâni ve Beyân kavramları, klasik eserler dikkate alınmak suretiyle sıralanmış ve zaman zaman diğer kaynaklarda geçen örneklerle zenginleştirilerek sunulmuştur. Ayrıca Ebü'l-Bekâ'nın el-Külliyyât'ının, Meâni ve Beyân alanında yazılmış müstakil bir eser olmamasına rağmen bunlara ait kavramların büyük bir kısmını kısa ifadelerle anlattığı gösterilmiştir.

In this study the book of Ebul Beka al-Kefevi who lived in Ottoman Empire in the 17. Century is examined in terms of the concepts Meani and Beyan. For this reason, his life, his scientific character and his book al Kulliyyat is mentioned in this study and generally the concepts of mean and beyan from al Kulliyyat. How Ebul Beka al Kefevi interpreted the concepts of beyan and mean in al Kulliyyat is examined, The Ayah, Hadith and poems that he used to give an example for the concepts are mentioned and if there are difference in the author's approach to the classical boks books sometimes enriched by using examples used in other source books and then presented. Furthermore, although Ebu'l Beka's al Kulliyyat is not a private written book in the field of beyan and mean, it is presented that in short statements he narrated a big amount of the concepts which belongs to beyan and mean.
The approach of Abul Beka el Kefevi for the concepts maani and beyan in the el Kulliyyat
Keywords: Din; Dilbilim