Değişken Odaklı Optik Görüntüleme Sistemi Tasarımı ve Üretimi - Saka, Polat Mehmet; Genc, Ebru (My University, 2019)
Optik, elektro-optik ve optomekanik bileşenler kullanılarak izlenmek istenen hedeflerin görüntülenmesi için oluşturulansistemler optik görüntüleme sistemleri olarak adlandırılmaktadır. Farklı menzillerde bulunan hedefi net bir şekildegörüntülemek için değişken odaklı (zoom) optik görüntüleme sistemleri kullanılmaktadır. ‘Zoom sistemleri’ olarak da bilinenbu sistemlerin görüntü alabilmesi için objektifte bulunan mercek gruplarının bazılarının doğrusal olarak hareket etmesi gerekir.Bu hareket elle ya da motor yardımı ile sağlanabilir. Hareketli mercek grupları içerdikleri ve hassas konum kontrolü gerektirdiğiiçin bu sistemlerin optik ve mekanik tasarımı zordur. Bu çalışmada değişken odaklı görüntüleme sistemleri hakkında genelbilgiler verilerek, sistemi oluşturan en uygun mekanizma tipine karar verilip sistemin tasarımı ve üretimi gerçekleştirilmiştir.Son olarak üretilen sistem tasarımsal olarak doğrulanmıştır.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik; Optik; Görüntüleme Bilimi ve Fotoğraf Teknolojisi