HÜKÜMLÜLERİN TOPLUMA KAZANDIRILMASINDA DENETİMLİ SERBESTLİĞİN ROLÜ: MALATYA İLİ ÖRNEĞİ - PORSUK, SEMRA (Fırat Üniveristesi, 2017)
Batılı ülkelerde ceza infazının bel kemiği haline gelmiş olan Denetimli Serbestlik ülkemizde de yakın bir zamanda kullanılmaya başlanmıştır. Bu sistem sayesinde, suça karışmış olan kişiler toplum içerisinde sorumluluk alarak, sosyal hayata adaptasyon süreçleri hızlandırılmaya çalışılmaktadır. Bu çalışma, suçlu olarak görülen insanların topluma yeniden kazandırılıp kazandırılamayacağını, Denetimli Serbestlikte eğitim ve iyileştirmenin bu konudaki rolünü ortaya çıkarmayı amaçlamıştır. Çalışma, Ocak 2014-Ocak 2015 tarihleri arasında Malatya ili örneğinde, sistemden seçilen 75 kişiden elde edilen verilere odaklanmıştır. Yapılan hesaplamalarda toplam kişi sayısının 803 kişi olduğu saptanmıştır. Her gruptaki kişilerin yüzde onu alınarak anket uygulanmıştır. Yapılan hesaplamalarda, dört grupta toplam 75 kişiye: SAMBA' dan 49, Öfke Kontrolünden 13, HAYDE' den 10 ve ÇMP' ye katılanlardan 3 kişiye anket uygulanmıştır. Bunun için Denetimli Serbestlik Sisteminin uygulanışı ve sonucunda hükümlü, sanık veya şüphelilerin Denetimli Serbestlik kapsamında ıslahının, iyileştirme ve eğitiminin mümkün olup olmadığı tartışılmaktadır. Takip edenlerin tespiti toplumsal süreçler içinde birer gerekliliktir: Denetimli Serbestlikte eğitim ve iyileştirme etkinliğinin değerlendirilmesi bir ihtiyaçtır. Denetimli Serbestliğin kişinin tekrar suç işlemesini önlemede daha işlevsel hale gelmesi amacıyla mevcut uygulamanın incelemesinin yapılması gerekmektedir. Bunların yanında sistemin eksik yönleri ile uygulamadaki aksaklıklarının da tespit edilmesi gerekmektedir. Bu çalışma, Malatya ili örneğinde bir durum tespiti yapmayı hedeflemektedir. Çalışma, kaynak taraması, kayıtlar ve anket verileri üzerinden konuyu işlemektedir. Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk olarak giriş kısmı yer almaktadır. Birinci bölümde, Denetimli Serbestlik Sisteminin ne anlama geldiği, uygulamaları ve temel ilkeleri tanımlayan kavramsal ve kuramsal çerçeve yer almaktadır. İkinci bölümde, çalışmanın metodolojisi yer almaktadır. Üçüncü bölümde ise bulgular üzerinde durulmaktadır. Çalışmanın bulguları bölümünde hedef ve amaçlar doğrultusunda alt başlıklar oluşturularak beş aşamada ele alınmıştır. Bu aşamalar; hükümlünün, sosyo-demografi, hane halkı ve aile, ekonomik durum, suç ve Denetimli Serbestlik süreci ile ilgili bulgulardır. Son olarak sonuç ve öneriler üzerinde durulmaktadır. Anahtar Kelimeler: Denetimli Serbestlik, Eğitim ve İyileştirme, Topluma Kazandırılma, Grup Çalışmaları.

Probation, is the backbone of punishment execution in the western countries, but it has recently been using in our country. Through this system, re-integration processes to the society is intended to be increased by giving responsibilities to the people, who were involved in crime. This study aims to investigate whether is it possible to re-integrate people into the society, who are seen as quilty and to reveal the role of education and rehabilitation in the probation process through a case study. The present study focused on data obtained from selected 75 informants from recorded convicts to the probation system of the Malatya Probation Centre between January 2014-2015. Total recorded eligible number of people was 803 in the system. Selection of sample was established by taking %10 of each different groups. In total of 75 questionnaires were applied to four groups: 49 informants were from SAMBA, 13 from Control of Anger (Öfke Kontrolü), 10 from HAYDE and 3 from ÇMP participants. Therefore, evaluation of the possibilities of the rehabilitation, regaining and education of the convict, defendant or suspect through the application of Probation system and its results have taken place in this study. The followings are necessary to reveal in this process: it is a necessity to evaluate the activity of education and rehabilitation in probation centre. It is a necessity to examine current applications in order to make probation system more functional for preventing people to committing crime again. Moreover, it is also necessity that to find out the system's deficiencies and hitches of application. Therefore, this study aims to reveal present situation in Malatya Probation Centre through a case study. Present study evaluates the topic through literature evaluation, recorded data and applied questionnaires to the convicts. The study includes three main chapters. The firstly introduction takes place. In the first chapter, a conceptual framework which describes what probation means, its applications and fundamental principles took place. The second chapter defines methodological process. The findings section which is revealing second chapter was divided five sub sections according to study aims. These sub section of the findings are related to socio-demographic findings, household and family, economical position and finally crime and probation process. The finally conclusion and suggestions are taking place. Keywords: Probation, Education and Rehabilitation, The Re-integration, Group Works.
The role of probation in the re-integration of convicts to the society:Case study of Malatya
Keywords: Sosyoloji