317 NUMARALI MİDYAT ŞER'İYYE SİCİLİ'NİN TRANSKRİPSİYONU VE DEĞERLENDİRİLMESİ (HİCRİ 1328-1334 / MİLADİ 1910-1916) - AKIN, AYDIN (Fırat Üniveristesi, 2018)
Şer'iyye sicilleri tarihi araştırmalarda en önemli kaynaklardandır. Barındırdıkları belge ve bilgilerden dolayı özellikle Osmanlı tarihinin aydınlatılmasında yazıldığı dönem ile ilgili sosyal, ekonomik, idari ve askeri bilgileri ihtiva ederler. 317 numaralı Midyat şer'iyye sicili tarihçilere Midyat ile ilgili sosyal, idari ve iktisadi bilgiler sunmaktadır. 317 Numaralı Midyat şer'iyye sicili 1910 – 1916 arasında Osmanlı mahkemelerine ulaşan davaları kapsamaktadır. 317 numaralı Midyat şer'iyye sicilinde mahkemeye ulaşan evlenme, boşanma ve miras gibi konularda Osmanlı hukukunun yaklaşımları konusunda bizlere bilgiler vermektedir. Şer'iyye mahkemelerinde sadece Müslümanlar değil gayrimüslimler de haklarını aramışlardır. Bundan dolayı mahkeme kayıtları o dönemi aydınlatan en önemli yazılı kaynaklardandır. Anahtar Kelimeler: Midyat, Şer'iyye Sicilleri, Osmanlı Hukuku, Şer'i Mahkeme, Midyat Şer'iyye Sicili

Şer'iyye record are one of the most important sources for historical researc. Because of incuding document and data, they comprise social, economic, administrative and military datas in their written periot especially on enlightening Ottoman history. Number 317 Şer'iyye records contain the cases which were reached to Ottoman coords between 1910-1916. Number 317 Midyat Şer'iyye records inform us about aprroach of Ottoman Law in cases such as marriage divorce and in heritance that were reached to the court in Şe'riyye Courts not only Muslims do. Therefore court records are very important to enlighten that period. Key Words: Midyat, Şer'iyye Records, Ottoman Law, Şer'iyye court, Midyat Şer'iyye Record
Transcript and evaluation of Number 317 Midyat Şer'iyye Record (Hicri 1328-1334 / G.C. 1910-1916)
Keywords: Tarih