STEM UYGULAMALARININ ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN FEN VE TEKNOLOJİYE YÖNELİK TUTUMLARINA, GİRİŞİMCİLİK VE PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİNE ETKİSİ - YARICI, MERVE (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu çalışmada, ortaokul 7. sınıf öğrencileriyle gerçekleştirilen STEM uygulamalarının, öğrencilerin fen ve teknolojiye yönelik tutumlarına, girişimcilik ve problem çözme becerilerine etkisi incelenmiştir. Çalışma karma yöntem araştırma metotlarından yakınsayan paralel desen çerçevesinde yürütülmüştür. Çalışma 2019- 2020 eğitim-öğretim yılında Elazığ ili Özel Yöntemim Okulları'nın 7. sınıfında öğrenim gören 21 deney grubu ve 19 kontrol grubu olmak üzere toplam 40 ortaokul öğrencisi ile yapılmıştır. 6 hafta boyunca gerçekleştirilen çalışmada deney grubunda yer alan öğrencilerle STEM uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Kontrol grubunda ise STEM uygulamaları gerçekleştirilmeden mevcut öğretim programı uygulanmıştır. Çalışmanın nicel verileri; Problem Çözme Envanteri, Fen Tabanlı Girişimcilik Ölçeği, Fen ve Teknoloji Tutum Ölçeği ile toplanmıştır. Nitel veriler ise deney grubu öğrencileriyle gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış mülakat, öğrenci günlükleri ve etkinlik çalışma yaprağı ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin nicel analizinde SPSS 22 paket programı kullanılmıştır. Çalışmanın hipotezlerini test etmek için, ANCOVA analizi gerçekleştirilmiştir. Mülakatlar içerik analiziyle, öğrenci günlükleri betimsel analiz ile değerlendirilirken, etkinlik çalışma yaprakları ise tematik içerik analizi ile değerlendirilmiştir. ANCOVA sonuçlarına göre, gerçekleştirilen STEM uygulamalarının, deney grubu 7. sınıf öğrencilerinin, uygulamaların gerçekleştirilmediği kontrol grubu 7. sınıf öğrencilerine oranla fen tabanlı girişimcilik becerilerinin ve problem çözme becerilerinin gelişmesinde etkili olduğu, fen ve teknolojiye yönelik tutumlarında ise anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür. Çalışmanın nitel verilerine göre etkinlik süresi boyunca öğrenciler takım çalışması yapıp, iş birliği içerisinde olmayı benimsemişler aynı zamanda öğrenciler bir bilim insanı edasıyla aktif bir biçimde gözlem yapmış, sayıları ve ölçme becerilerini kullanıp deney yaparak etkinliklerden ve süreçten bir çıkarım elde etmişlerdir. Öğrencilerin günlüklerinden elde edilen sonuçta STEM alanlarının bünyesinde barındırdığı fen- teknoloji, mühendislik-matematik alanlarından olan meslekleri hissettikleri görülmektedir. Öğrenciler bazı etkinliklerde fen-matematik bilgilerinden faydalanıp teknolojiyi kullanarak yaratıcı düşünerek tasarım oluşturmuş ve kendilerini bir mühendis gibi hissetmişlerdir. Etkinlikler süresi zarfında eğlendiklerini, etkinlikleri beğendiklerini ifade etmişlerdir. Küçük yaşlardan itibaren yönelecekleri hedeflerin olması öğrencilerin geleceklerine daha net bakmalarına olanak sağlayacaktır. Öğrencilerin seçtikleri hedeflere becerilerinin ve ilgilerinin olup olmadığını görmelerinin sağlanması daha sağlıklı kararlar vermelerine ve seçtikleri mesleklerde başarılı olmalarına yarar sağlayacaktır.

In this study, the effect of STEM applications carried out with middle school 7th grade students on students' attitudes towards science and technology, entrepreneurship and problem solving skills were examined. The study was conducted within the framework of the convergent parallel design, one of the mixed method research methods. The study was carried out with a total of 40 middle school students, including 21 experimental group and 19 control group, studying in the 7th grade of Elazig 'Ozel Yontemim Okullari' Schools in the 2019-2020 academic year. STEM applications were carried out with the students in the experimental group in the study, which was carried out for 6 weeks. In the control group, the current curriculum was implemented without STEM applications. The quantitative data of the study; The Problem Solving Inventory was collected by Science-Based Entrepreneurship Scale, Science and technology attitude scale Qualitative data, on the other hand, were carried out with the semi-structured interviews with the experimental group students, student diaries and activity worksheets. SPSS 22 package program was used in the quantitative analysis of the data. ANCOVA analysis was conducted to test the hypotheses of the study. Interviews were evaluated with content analysis, student diaries with descriptive analysis, while activity worksheets were evaluated with thematic content analysis. According to the ANCOVA results, it was observed that the STEM applications performed were effective in the development of science-based entrepreneurship skills and problem solving skills of the 7th grade students in the experimental group compared to the 7th grade students in the control group, and there was no significant difference in their attitudes towards science and technology. According to the qualitative data of the study, during the activity period, the students embraced teamwork and cooperation, and at the same time, the students actively observed as a scientist, using numbers and measuring skills and making an inference from the activities and the process. As a result of the students' diaries, it is seen that they feel the professions in the fields of science-technology, engineering-mathematics that STEM fields contain. In some activities, students created designs by using science and mathematics knowledge and using technology to think creatively and felt like an engineer. They stated that they had fun and liked the activities during the activities. Having goals to target from an early age will enable students to look at their future more clearly. Ensuring that students see whether they have abilities and interest in the goals they choose will help them make healthier decisions and be successful in the professions they choose.
The effects of STEM applications on secondary school students' attitude to science and technology, entrepreneurship and problem-solving skills
Keywords: Eğitim ve Öğretim