POLİS OKULLARINDA EĞİTİM ORTAMLARININ DÜZENLENMESİNE İLİŞKİN SORUNLAR - YILDIRIM, MURAT (Fırat Üniveristesi, 2001)
Bu araştırma, ülkemizin genelinde yer alan ve emniyet teşkilatının memur sınıfı personel ihtiyacını karşılayan 25 polis okulunda, eğitim ortamlarının düzenlenmesine ilişkin sorunları tespit etmek ve çözüm yolları önermek üzere yapılmıştır. Araştırma sonuçları, polis okullarında öğretim elemanı olarak görev yapan personele, eğitim ortamlarının düzenlenmesine ilişkin yöneltilen maddelerden oluşan anket verilerine dayanmaktadır. Ankette yer alan maddeler, sorunların ana noktalarını tespit edecek şekilde düzenlenmeye çalışılmış; eğitim ortamlarının düzenlenmesine ilişkin tüm alt unsurlara yer verilmiş; ancak, herhangi bir alt unsurun teferruatlı olarak yoklaması yapılmamıştır. Böylelikle, mevcut durum hakkında genel olarak bilgilendirici ve daha sonra yapılacak spesifik çalışmaları yönlendirici bir betimleme elde edilmek istenmiştir. Bilgisayar yardımıyla çözümlemesi yapılan veriler ışığında, polis okullarında ders programlarına hazırlanmasına, öğretim programının sağlıklı olarak şekillendirilmesine, içeriklerin usulüne uygun olarak tespit edilmesine, öğretim ilke ve yöntemlerinin çağdaş yaklaşımlar çerçevesinde uygulanmasına, araç ve gereçlerin rantabl kullanımına, eğitici personel özelliklerine ve bağlı personel politikalarına, mevcut fiziki mekanların yapı ve kullanımına, eğitsel çevrenin eğitimi destekleyecek şekilde tesisine, içinde yaşanan eğitim atmosferine ve öğrenci özelliklerine dair değişik seviyelerde sorunların ve eksikliklerin olduğu tespit edilmiştir. Bu sorunlar ve ağırlıkları çerçevesinde, ders ve öğretim programlarının yeniden ele alınması, içeriklerin gelişen alan ve eğitim bilimleri ışığında dizaynı, uygulanması beklenen öğretim ilke ve yöntemleri ile araç ve gereç kullanımı için uygun ortam hazırlanması ve eğitici personelin eğitimi, yetişmiş eğitici personelin kaybedilmemesi için gerekli personel politikalarının uygulanması, mevcut fiziki mekanların rehabilitesi ile birlikte kalıcı bir inşa projesinin devreye sokulması, eğitsel çevre oluşturmak için gerekli girişimlerin yapılması ve okulların büyük illerde açılması ve öğrenci alımına ve seçimine ilişkin kaliteyi yükseltici öneriler sunulmuştur.
Problems related to the design of educational environment at the police schools
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training