ULUSLARARASI TELEVİZYON AKIŞININ PLATFORMLAŞMASI BAĞLAMINDA AVRUPA’DA KAMU HİZMETİ YAYINCILIĞININ DÖNÜŞÜMÜ VE TRT - İlaslan, Süleyman; Sümer, Burcu (My University, 2023)
Televizyon endüstrisinin hızlı bir biçimde değişen yapısı içerik üretimi ve dağıtımı konusunda uluslararasılaşan bir ortamı hâkim kılmaktadır. Son yıllarda, özellikle Avrupa’da, uluslararası yapıya da hâkim olan piyasa ilişkileri ve ticari yayıncılık karşısında kamu hizmeti yayıncılarının kendilerini nasıl konumlandırdıkları önemli bir araştırma konusu olarak belirmektedir. Bu çalışmada da Türkiye’de son yıllarda küresel dijital platformlar kapsamında giderek belirginleşen hâkim uluslararası akış karşısında TRT’nin uluslararasılaşma pratikleri değerlendirilmiştir. Bu analiz için, kamusal tartışmalara ulaşılan dijital gazete arşivleri ve düzenlemelere, sektör yapısına ve TRT faaliyetlerine dair bilgilere ulaşılan resmi raporlar kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, televizyon sektöründe belirginleşen platformlaşma odaklı akış dinamiklerinin Türkiye’de de görünür olduğu, Avrupa’da yükselen kültürel korumacı politikalar temelinde kamu hizmeti yayıncılarına yüklenen kritik rolün Türkiye’nin özgül koşullarında TRT özelinde de ortaya çıktığı görülmüştür. TRT “milli ve kültürel değerler” vurgusu etrafında kendisini yeniden tanımlayarak, sektörde önemli bir aktör olarak konummaya çalışmaktadır.
Keywords: TRT; Avrupa; platformlaşma; Kamu hizmeti yayıncılığı; akış çalışmaları; Netflix etkisi