Çapraz Bağlayıcı İçermeyen Kitosan Esaslı Boncuklar ile Sulu Çözeltiden Bazik Mavi 3 Boya Moleküllerinin Sorpsiyonu - Taşar, Şeyda; Özer, Gizem; Kaya, Fatih; Duranay, Neslihan; Yılgın, Melek (My University, 2025)
Bu çalışmada, katyonik bir boya olan Bazik Mavi 3'ün, kitosan bazlı boncuk formdaki polimerik sorbentler kullanılarak sulu ortamdan uzaklaştırılması amaçlanmıştır. Ki-tosan bazlı polimerik boncukları oluşturmak için çökelt-me-toplama yönteminden faydalanılmıştır. Daha sonra, kitosan bazlı sorbentin sorpsiyon aktivitesi katyonik boyar madde (Bazik Mavi 3, BB3) içeren atık su kullanılarak değerlendirilmiştir. Boya moleküllerinin sorpsiyon etkinliği üzerinde, sıcaklık, başlangıç pH'ı, sorbent dozajı, başlangıç boya çözeltisi kon-santrasyonu, temas süresi vb. gibi farklı sorp-siyon parametrelerinin etkisi incelenmiştir. Optimum çözelti sıcaklığı, başlangıç pH'ı, kitosan konsantrasyonu, temas süresi ve BB3 boyasının başlangıç konsantrasyonu sırasıyla 298 K, 10,5 ± 0,02, 240 dakika, 1 g/L ve 150 mg/L olarak tespit edildi. Bu şartlarda sorbentin optimum sorpsiyon kapasitesi 59.89 mg/g olarak bulundu. Kitosan boncuklarının fiziksel kararlılıklarını koruduğu görüldü.
Keywords: Izoterm; kinetic; kitosan bazlı sorbent; bazik mavi 3; optimum sorpsiyon koşulları