SİYASAL BİLGİ VE SİYASAL DAVRANIŞ BAĞLAMINDA 2014 ELAZIĞ YEREL SEÇİMLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - Dogan, Adem; Goker, Goksel (My University, 2018)
Siyasal bilgi; seçmenlerin, siyasal sistem, siyasal gelişmeler ve seçimlere ilişkin sahip olduğu bir bilgi türüdür.Siyasal bilgi hem seçmen davranışını etkilemekte, hem de seçmen davranışlarından etkilenmektedir. Bu nedenlesiyasal bilgi ile siyasal davranış arasında kaçınılmaz bir ilişki bulunmaktadır. Demokratik toplumlarda, seçmenlerintercihlerinin şekillenmesi, yaşamları boyunca sahip oldukları ve özellikle de seçim sürecinde elde ettikleri siyasalbilgi ile mümkündür. Ancak seçmenlerin sahip olduğu siyasal bilgi, hem niteliksel hem de niceliksel olarakbirbirinden farklılık göstermektedir. Bu nedenle siyasal bilginin ölçülmesi temel araştırma konularından biri halinegelmiştir. Yerel seçimlere ilişkin seçmenin siyasal bilgi düzeyinin belirlenmesi ve bu bilgi düzeyi ile siyasaldavranış arasındaki ilişkinin ortaya konulması bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır.Bu çalışmada 2014 yerel seçimlerinde Elazığ seçmeninin, yerel seçimlere, siyasal adaylara ve kampanya sürecineilişkin siyasal bilgi düzeyi ve bu düzeyi etkileyen sosyo-demografik değişkenlerin belirlenmesi amaçlanmıştır.Çalışmada alan araştırması yöntemi uygulanmış, bu çerçevede veri toplama aracı olarak da anket tekniğinebaşvurulmuştur. Basit tesadüfi örneklem esasına göre uygulanan araştırmada 1150 kişilik bir örneklem grubunaulaşılmıştır.Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, siyasal bilginin cinsiyet, yaş, eğitim ve gelir durumu değişkenlerine göreanlamlı ilişki gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca, geleneksel ve yeni medyanın siyasal bilgi edinme sürecinde enönemli bilgi edinme aracı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Siyasi Bilimler