Turgut Uyar’ın şiirlerinde “Ben ve “Öteki”nin özgürlük ve kaçış itkisi - Şahin, Veysel (My University, 2018)
İnsanın kendi “ben”i ve “öteki”ne, doğa, mekân ve zamana yabancı olması, ontolojik olarak yalnızlık ve özgür olma güçsüzlüğü yaratır. İnsan, bu durumda kendisi ve başkaları arasında bir seçim yapar. Bu seçim esnasında insan özgürlüğünü ekonomik, kültürel, dinî ve siyasî olarak sağlayamazsa kendini güvenlikten yoksun, sıkışmış ve kuşatılmış hisseder. İnsanın kendini tutunma noktalarından yoksun ve boşlukta hissetmesi, varoluşun ayrılmaz bir parçası olarak özgürlük ve özgür olma duygusunu çekilmez bir hale getirir. Bu durumda insan özgürlük duygusundan uzaklaşarak kendini özgürlükten yoksun bırakır. Modern insanın özgür iradesiyle kendini kurma isteği, içinde yaşadığı dünyada varoluş olarak güvensiz, yalnız, terk edilmiş ve “öteki” hissetmesine neden olur. Uyar’a göre özgürlük, varoluşunun belirlenmemiş bilinci ve bilgisine varmaktır. İnsanın kendisini belirleyen varoluşunun bilincine varamaması, şairin de kendi “ben”i ve “öteki ben”ini bir varoluş olarak ortaya çıkarmasını sağlar. Uyar’ın “ben” ve “öteki ben”in” içinde yaşadığı mekânın buradalığını şimdide yaşayamaması, onun ötelere, bilinçaltına ve düşlere yönelmesine neden olur. Şairin kaçış durumunu varoluşsal bir sorunsal olarak ele aldığı şiirlerinde “ben” kendini ve içtenlik değerlerini keşfetmek için bilinçaltına sığınır.

The fact that man is alien to his own “I” and “the other”, to nature, to space and time creates ontologically the weakness of being alone and free in him. In this case, a person makes a choice between himself and others. In this election, if human freedom cannot be achieved economically, culturally, religiously and politically, it feels insecure, trapped and besieged. The feeling of self-restraint and emptiness makes the feeling of freedom and freedom intolerable as an integral part of existence. In this case, the human is deprived of freedom by moving away from the feeling of freedom. The desire of modern man to set himself up with free will causes him to feel insecure, lonely, abandoned and “the other” in the world he lives in. According to Uyar, freedom is to reach the unresolved consciousness and knowledge of its existence. The inability of man to reach the consciousness of his self-determining existence enables the poet to reveal his own “I”and “the other”as an existence. According to Uyar, “I” and “the other” the place where he lives in this place cannot live now, causes him to go beyond, subconsciously and dreams. In his poems, which the poet considers the escape situation as an existential problem, “I” seeks refuge in his subconscious to discover himself and his values of sincerity.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Tek Yazarlı
Keywords: Turgut Uyar; Ben; Öteki; Özgrlük; Varoluş