SİKLOBÜTAN HALKASI İÇEREN BAZI 2,5-DİAÇİL TİYOFEN BİLEŞİKLERİNİN ANTİOKSİDAN VE ANTİTÜMÖR ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI - GÜLER, ALPAY (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu araştırmada, tiyofen ve siklobütan gruplarını içeren bileşiklerin hücre kültürü ortamına ilave edilmesi ile lipit peroksidasyonunun derecesini gösteren MDA, antioksidan A ve E vitamini düzeyleri üzerine olan etkisi, in vitro şartlarda antioksidan özelliği ve antitümör aktivitesi araştırıldı.Deney grupları arasındaki karşılaştırılmalarda MDA ve vitamin A düzeylerinin istatistiksel olarak (P<0.05) değiştiği gözlendi. Ölçülen parametreler ve deney süresince canlı hücre sayısına bakıldığında bileşiklerin L 1210 hücre tipinde etkili bir sitotoksik aktiviteye sahip olduğu görüldü.Sonuç olarak, ölçülen parametrelere bakıldığında kullanılan bütün maddelerin oksidatif stres oluşturduğu görülmektedir.

In this research, the effect of tiophene derivatives on the MDA concentration which is an indicator of Lipid peroxidation, antioxidant vitamins A, E and in vitro antioxidant activity and antitumour activity were investigated in cell culture media.In the comparison done among groups, it was observed that MDA and vitamin A concentrations were statistically (P<0.05) changed. Looking at the measured parameters during the experiment, the number of live cells, the compounds is seen an effective antitumour activity in the L 1210 cell types.In conclusion, the parameters measured here in the show that all used compounds caused a considerable oxidative stress.
Investigation of the antioxidant and antitumour properties of some cyclobutane ring containing 2,5-thiophene diacyl compounds.
Keywords: Biyokimya