Elazığ’da kırmızı et tüketim alışkanlıkları ve tüketicilerin hayvan refahı konusundaki görüşleri - Seker, Ibrahim; Özen, Abdullah; Guler, Hakan; Seker, Pınar; Özden, İbrahim (My University, 2011)
Elazığ ili Merkez ilçedeki kırmızı et tüketim alışkanlığını ve tüketicilerin hayvan refahı konusundaki görüşlerini belirlemek amacıyla2010 yılı Mart ayında 463 kişi üzerinde anket uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların %58.4’ünün öncelikli olarak kırmızıeti tercih ettiği ve en çok tercih edilen kırmızı et türünün de sırasıyla “sığır” (%55.3), “koyun” (%15.3), “keçi” (%11.7) olduğu görülmüştür.Kırmızı etin tüketim şekli olarak %40.8 “ızgara-kızartma”, %40.8 “sebzeli”, %8.6 “haşlama” ve %9.7 oranında ise “diğer” tercihi ortayakonulmuştur. Kırmızı et tüketen ailelerin %44.3’ünün “ayda 4 kg’dan az” kırmızı et tükettikleri tespit edilmiştir. Tüketilen kırmızı eti“lezzetli” bulanların oranı %49.2 olmuştur. Kırmızı etin satın alındığı yer olarak %66.6’lık oranla “kasap” ilk sırada yer almıştır. Ayrıcatüketicilerden satın aldıkları kırmızı eti güvenilir bulanların oranı %78.8 olarak belirlenmiştir. Katılımcıların, %46.0’ı, çiftlik hayvanlarıiçerisinde, en fazla refah sorunu yaşayan hayvanların “besi sığırları” olduğunu bildirmişlerdir. Çiftlik hayvanlarının refahı açısından enfazla endişe duyulan konuların başında “sağlık hizmetleri” (%25.0) gelirken; hayvanların maruz kaldıkları refah problemlerinin başında ise“veteriner hekimliği hizmetlerinin yoksunluğu” parametresi (%18.0) olduğu belirlenmiştir. Bu parametrelere paralel olarak, katılımcıların%22.0’si, çiftlik hayvanlarının yaşamlarında düzeltilmesi gereken öncelikli durumun “hastalıklar” olduğunu beyan etmiştir.
Keywords: Türkiye; gıda tüketimi; tüketici davranışları; Elazığ; hayvan refahı; beslenme davranışı; tüketici eğilimleri