TÜRK SPOR EĞİTİMİNDE OPTİMUM VERİMİN ALINABİLMESİNİN ŞARTLARI - Karacabey, Kürşat (Fırat University, 2004)
Bu araştırmanın amacı Türk spor eğitiminde optimum verimin alınabilmesi için çocuklarda fizyolojik, psikolojik ve motor gelişimi olumlu şekilde etkileyecek antrenman programlarının hazırlanarak uygulan-masına  katkı sağlamaktır.   Çocuk ve gençlerde  antrenman birbirini takip eden, belli amaca yönelik yapılan, planlı bir süreci kapsamaktadır. Eğer sporda üst düzey bir başarı bekleniyorsa, çocukların yaşlarına ve kas lif yapılarına uygun doğru branşlarda spora başlamaları gerekir. Çocukların ve gençlerin yapacakları antrenmanlar, büyüme ve gelişimlerini aksatmayacak hatta katkı sağlayacak düzeyde ayarlanmalıdır. Bunun içinde çocuk gelişiminin ve aşamalarının çok iyi incelenerek çocukların sürekli gelişim gösteren bir varlık olduklarını unutmadan antrenman programları yapılmalıdır. Çünkü çocuklardaki gelişim süreci fizyolojik, psikolojik, motor hareket vb. özelliklerinin gelişimi ve gelişim hızları dönem dönem farklılık göstermektedir. Çocuklarda yapılacak spor uygulamasının amacı bilimsel verilerin ışığı altında pedagojik bir yaklaşımla sportif performansın geliştirilmesinin yanı sıra onların fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden de optimum gelişiminin sağlanması olmalıdır.   Sonuç olarak; çocuklarda daha çok antrenman programlarının fizyolojik, psikolojik, motor gelişim özellikleri dikkate alınmadan performansa yönelik uygulandığı gerçeği göz ardı edilmektedir. Bu nedenle  antrenman programlarının pedagojik sorumluluklar dikkate alınarak, çocuk gelişimini olumlu etkileyecek aynı zamanda başarısına katkıda bulunacak antrenman programlarının hazırlanması optimum verimin alınabilmesi için önemli bir kriterdir.